buna ziua! va supun atentiei urmatoarea situatie si astept cu nerabdare sfaturile
d-vs :am lucrat la o firma pe postul de sef departament facturare ,apoi pentru un interval scurt de timp (din 26.08.2009 pana pe 15.10.2009) pe postul de director de vanzari tara ;pe data de 15.10 .2009 le-am comunicat angajatorilor cererea de demisie fara preaviz pentru ca mi-au fost incalcate grav drepturile de angajat prin impunerea unui program de munca zilnic de la ora 8.30 pana la 19 inclusiv sambata fara a fi paltite orele suplimentare sau compensate cu zile libere,pentru ca nu mi-au fost platite zilele de sambata si duminica lucrate anterior ,pentru ca mi-au supraincarcat activitatea astfel incat nu aveam cum sa ma incadrez in cele 8h/zi de munca ;pentru ca ne-au modificat CIM prin trecerea pe o firma din cadrul grupului de firme si ne-au micsorat salariile pe cartea de munca dandu-ne practic "bani la negru" precum si majoritatea drepturilor unui angajat prevazute in CIM (regulament intern nu exista si nici fise ale postului sau cele mai elementare reguli pe care ar fi trebuit sa ni se aduca la cunostinta ca angajati).Dupa 30 de zile de la data demisiei am primit raspuns de la ei cu confirmare de primire ca nu sunt de acord cu demisia si ca imi desfac CIM pe baza absentelor nemotivate.Iar dupa 45 de zile ma convoaca la o cercetare disciplinara ca au descoperit la un punct de lucru din subordinea mea lipsuri in gestiune de 300 de milioane (convocarea a ajuns prin posta dupa data la care m-au chemat).specific ca nu aveam in subordine acel punct de lucru care avea un regim special si gestiune separata pentru care s-a semnat la predare si primire de catre cele doua vanzatoare caci despre un magazin e vorba ,ca nu au dovezi ca exista o lipsa pentru ca sistemul lor nu permite in nici un moment o confruntare reala intre fizic si scriptic si ca nu au nici un act semnat de mine in care sa mi se prezinte sarcinile de lucru ,daramite ca eu raspund de acel punct de lucru.ce trebuie sa fac ?sa imi cer cartea de munca la fortele de munca ?
Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a
aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul sunt graduale, sanctiunea cea mai drastică fiind desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă (art.264 alin.(1) lit.f) coroborat cu art.61 lit.a) din Codul Muncii).
Amenzile disciplinare sunt interzise.
Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica o singură sanctiune.
Angajatorul stabileşte sanctiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere:
- împrejurările în care a fost săvârşită fapta,
- gradul de vinovătie,
- consecintele abaterii,
- comportarea generală în serviciu a salariatului şi
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Sub sanctiunea nulitătii absolute, nici o măsură disciplinară, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări prealabile.
Decizia angajatorului se comunică, în scris, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştintă despre săvârşirea abaterii, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Decizia de sanctionare se comunică în scris în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
Daca ati inregistrat demisia dvs.,este foarte bine.
Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti, în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractul colectiv de munca aplicabil si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa îsi produca toate efectele.
În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz este suspendat corespunzator.
Contractul individual de munca înceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul de preaviz.
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Notificare de incetare a raportului de munca pp ca este cu art 79(8) Codul Muncii.
Faceti sesizare la ITM.
- Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
- Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
-in cazul neeliberarii carnetului la incetarea activitatii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plingere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, in termen de 30 de zile de la data comunicarii sper sa fie de folos.