avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare carte de munca dupa demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare carte de munca dupa demisie

De curand mi-am dat demisia. Am lucrat un an si jumata in baza unui CIM, dar angajatorul nu mi-a cumparat carte de munca. Acum la demisie spune ca o sa-mi elibereze o adeverinta prin care o sa mi se ateste vechimea in munca. Intrebarea mea: este obligat angajatorul sa-mi elibereze(deschida) carte de munca, avand in vedere ca am lucrat in baza unui CIM? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 22:36, 22 Septembrie 2007
Daca nu ti-a facut carnet de munca pana acuma ......
E ok si adeverinta, urmatorul angajator iti va opera in carnetul de munca si perioada aceasta, in baza adeverintei.
Decret 92/ 1976, art. 3, al. (2) Carnetul de munca se intocmeste in termen de cel mult 30 de zile de la incadrarea in munca. Teoretic... primesc si o amenda de cateva sute de lei.. de pe vremea aia.... in caz ca nu iti intocmesc cartea la timp. Decretul este inca in vigoare pana in 2009. Ar fi trebuit sa-ti faca dar procedura de achizitionare ii descurajeaza pe unii angajatori mai puturosi. Adeverinta este valabila, sa verifici sa-ti inscrie corect perioada in care ai lucrat, salariul si alte sporuri care au fost impozitate. Adeverinta o dai urmatorului angajator doar daca iti face carte de munca.. si sa te asiguri ca inscrie in cartea de munca exact ceea ce este trecut in adeverinta. Pana o sa avem un sistem electronic e bine sa ai macar pe hartie ceva.
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2006
Miruna SRU, utilizator
Joia trecuta, 06.09.2007 mi-am dat demisia, anuntand ca mi-am gasit un alt loc de munca si trebuie sa ma prezint urgent acolo fiindca il voi pierde si am anuntat ca de luni (astazi, 10.09.2007) nu mai vin.
Este adevarat ca nu am respectat cele 15 zile calendaristice de preaviz prevazute de lege, insa plecarea mea a facut valuri mari in firma, lasandu-se cu amenintari si jigniri dure.
Intrebarea mea este urmatoarea: cand voi putea sa-mi recuperez cartea de munca si lichidarea la zi? Sau nu mai am dreptul la nicio lichidare, dat fiind faptul ca am plecat la 2 zile dupa ce mi-am anuntat demisia? Sunt interesata in special de cartea de munca sa o recuperez si daca puteti sa-mi spuneti cand anume as putea sa ma duc sa o iau de la firma sau ITM. Mentionez ca firma are persoana autorizata care sa detina cartile de munca in cadrul societatii.

Va multumesc.
Conform codului muncii poti sa ti dai demisia si sa pleci fara preaviz in 2 situatii:
a) angajatorul nu ti a respectat drepturile si nu si a indeplinit obligatiile( ex. neplata salariului, sau plata intarziata)
b) angajtorul a renuntat total sau partial la preaviz
Ce se intampla in aceste cazuri:
In primul caz daca tu faci cerere cu articolul care prevede ca el nu si a indeplinit obligatiile s- ar putea sa nu ti semneze cererea si sa nu ti faca decizia cu articolul care reglementeaza cele de mai sus.
In al doilea caz renuntarea partiala sau totala la preaviz este la latitudinea fiecarui angajator ( unii renunta altii nu)
Oricum in mod legal tu trebuia, daca angajatorul ti a respectat drepturile si si a indeplinit obligatiile, sa respecti acel preaviz de 15 zile.
acum referitor la cartea de munca daca ti a inchis-o(si subliniez acest lucru pentru ca e posibil sa ti solicite efectuarea celor 15 zile de preaviz inainte de ati emite decizia de incetare a CIM)angajatorul este obligat sa ti o elibereze cat mai repede. Sub nici un pretext el nu poate sa ti retina cartea de munca.
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2007
pititutza, utilizator
pititutza a scris:

In primul caz daca tu faci cerere cu articolul care prevede ca el nu si a indeplinit obligatiile s- ar putea sa nu ti semneze cererea si sa nu ti faca decizia cu articolul care reglementeaza cele de mai sus.


Ce spui? :)) Cerere de demisie???:)):)):)) Sa nu-ti semneze "cererea" de demisie??? Adica vrei sa spui sa nu-ti aprobe demisia?
Demisia este un act unilateral!!! Nu este o CERERE !!! Totul e sa-i dai un numar de inregisrtare, iar daca cineva din firma refuza sa-ti inregistreze demisia atunci o trimiti prin posta cu confirmare de primire.

Alte discuții în legătură

Demisie! georgika georgika Buna ziua, as avea s eu nevoie de putina indrumare..niste rasp ,va rog :) Astazi`13-09-2010` mi-am dat demisia ,mai tarziu,am sunat la firma sa ma ... (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)