Buna seara,
Acum mai bine de o luna am fost concediat pe motive ce nu tin de persoana angajatului de la fostul loc de munca prin restructurarea postului.Am incheiat socotelile dupa ce mi-am luat toate documentele de la angajator la care nu avusesem acces timp de 3 ani pentru ca nu dorise sa-mi dea exemplarele din actele aditionale la contractul de munca si am constatat ca actul aditional prin care se stipula clauza de neconcurenta pe care o semnasem nu era inregistrat la ITM , nici macar nu exista decat in sertarul sefului si folosea hartia semnata de mine ca motiv de amenintare ,ca daca ma angajez la concurenta o sa fie rau pentru mine pentru ca va trebui sa-i dau lui o suma foarte mare de bani stipulata in hartiile pe care le semnase.
Intrebarea mea este daca aceasta hartie semnata de mine cu toata increderea si seriozitatea acordata angajatorului in momentul semnarii acestui act aditional care nu a fost inregistrat la ITM si nu exista decat ca motiv de santaj in biroul fostului angajator pentru ca el nu mi-a platit nici indemanizatia lunara prevazuta timp de doi ani in hartia semnata de mine , daca aceasta hartie are vreun efect legal asupra mea in cazul in care ma angajez la concurenta care mi-a oferit ulterior un loc de munca?Ma pot trezi ca trebuie sa platesc angajatorului suma enorma stipulata in acea hartie semnata de mine dar pe care angajatorul nu a inclus-o in contractul meu de munca desi asa stabilisem de ambele parti?
Pe alta parte stiu ca aceasta clauza de neconcurenta isi inceteaza efectul daca angajatul a fost concediat pe motive ce nu tin de persoana angajatului , cum este in cazul meu restructurare de post .Gresesc cumva ?
Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt,
Acel act aditional isi produce efecte chiar daca nu este vizat de ITM ...
Art. 22 C.mun. prevede:
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Asadar , clauza nu-si produce efecte când contractul individual de muncă a încetat din iniţiativă angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului (art. 22 alin. 2 teza a II-a din Codul muncii). Spre deosebire de reglementarea iniţială, care avea în vedere încetarea contractului individual de muncă intervenită din iniţiativă angajatorului pentru motive neimputabile salariatului, actualul text legal face referire exclusiv la motive care nu ţin de persoana salariatului, respectiv la art. 65 alin. 1 din Codul muncii.
deci m-am scos din treaba asta si nu trebuie sa ma tem de aceasta clauza pentru ca mi-a incetat contractul de munca pentru motive care nu tin de persoana mea , dar ce fac cu situatia in sine , faptul ca m-am trezit cu o hartie semnata de comun acord cu angajatorul prin care am convenit niste clauze care nu au fost atasate contractului meu de munca printrun act aditional ,acesta clauza nu exista prevazuta in contractul meu de munca ci a ramas la nivelul de hartie semnata de mine pe care fostul angajator o tine intrun sertar si de existenta careia se foloseste pentru a-mi aduce aminte din cand in cand ca daca plec la concurenta sunt bun de plata catre el cu o suma enorm de mare chiar daca , considerand ca acea hartie este legala , el nu si-a indeplinit obligatiile fata de mine asa cum erau prevazute in clauza.
Hartia a fost semnata sub forma unui act aditional la contract acum aproape 2 ani dar acest act aditional la contractul meu nu exista , pe cartea de munca nu a aparut inregistrat niciun aditional la contractul de munca.Banuiesc ca trebuie ca aceste acte aditionale trebuiesc legalizate cumva, trebuie sa pui baza pe o hartie pe care o semnezi de bunacredinta cu angajatorul si in care se stipuleaza niste clauze la contractul de munca...hartia a fost un act aditional la contract , dar el nu exista
In carnetul de munca nu se inregistreaza actele aditionale la c.i.m. ... asa cum v-am mai psu, acel act semnat de dvs produce efecte juridice ... numai ca in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, clauza de neconcurenta nu mai produce efecte juridice
In cazul clauzei de confidentialitate problema sta altfel ...
1. actul aditional isi produce efectele chiar daca nu este vizat de ITM si chira daca raportul de munca inceteaza din motive care nu tin de persoana salariatului.
2. Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment.