Buna seara,
Acum mai bine de o luna am fost concediat pe motive ce nu tin de persoana angajatului de la fostul loc de munca prin restructurarea postului.Am incheiat socotelile dupa ce mi-am luat toate documentele de la angajator la care nu avusesem acces timp de 3 ani pentru ca nu dorise sa-mi dea exemplarele din actele aditionale la contractul de munca si am constatat ca actul aditional prin care se stipula clauza de neconcurenta pe care o semnasem nu era inregistrat la ITM , nici macar nu exista decat in sertarul sefului si folosea hartia semnata de mine ca motiv de amenintare ,ca daca ma angajez la concurenta o sa fie rau pentru mine pentru ca va trebui sa-i dau lui o suma foarte mare de bani stipulata in hartiile pe care le semnase.
Intrebarea mea este daca aceasta hartie semnata de mine cu toata increderea si seriozitatea acordata angajatorului in momentul semnarii acestui act aditional care nu a fost inregistrat la ITM si nu exista decat ca motiv de santaj in biroul fostului angajator pentru ca el nu mi-a platit nici indemanizatia lunara prevazuta timp de doi ani in hartia semnata de mine , daca aceasta hartie are vreun efect legal asupra mea in cazul in care ma angajez la concurenta care mi-a oferit ulterior un loc de munca?Ma pot trezi ca trebuie sa platesc angajatorului suma enorma stipulata in acea hartie semnata de mine dar pe care angajatorul nu a inclus-o in contractul meu de munca desi asa stabilisem de ambele parti?
Pe alta parte stiu ca aceasta clauza de neconcurenta isi inceteaza efectul daca angajatul a fost concediat pe motive ce nu tin de persoana angajatului , cum este in cazul meu restructurare de post .Gresesc cumva ?
Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt,
In concluzie ,dupa parerea dumneavoastra , nu este nicio problema daca am semnat aceste clauze dar in urma disponibilizarii ma angajez pe un alt post la o firma concurenta?am scapat de clauza de neconcurenta deci ma pot angaja cat despre confidentialitate cum poate demonstra fostul angajator ca am incalcat confidentialitatea informatiilor daca si noul angajator are acelasi domeniu de activitatea , produce si comercializeaza acelasi gen de produse si mi-a oferit locul de munca tocmai pentru experienta in domeniu?e o incalcare a confidentialitatii daca imi pun la bataie experienta capatata la vechiul loc de munca?
Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă - art.26 alin.1 C.mun.
O astfel de clauză trebuie să stabilească pentru salariatul parte în contractul individual de muncă informaţiile (datele) suplimentare pe care este ţinut contractual să nu le divulge .
Spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment. Într-adevăr, potrivit art. 26 alin. 1, părţile convin pentru "... toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia să nu transmită date sau informaţii... "; aşadar, pentru a produce efecte după încetarea contractului, clauza trebuie să existe şi anterior, pe parcursul existenţei acestuia .