avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajament de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajament de confidentialitate

Pot fi obligata sa semnez asa ceva sub denumirea de angajament de confidentialitate: "Sa nu particip in calitate de proprietar, asociat, salariat, sau agenti economici cu care firma are relatii comerciale care au ca obiect de activitate proiectarea, fabricatia si montajul, testarea, servicii de comercializare interna sau externa a produselor din profilul de fabricatie al firmei, precum si alte activitati concurentiale, inclusiv exercitarea acestora pe cont propriu."?
Ce inteleg eu prin aceasta fraza e ca atat timp cat lucrez la aceasta firma nu am voie sa deschid nimic pe cont propriu care sa aiba legatura cu constructiile(in acest domeniu activeaza firma).
Au voie angajatorii sa ceara asa ceva?
Sau mai exact ma pot obliga sa semnez asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 23:10, 9 August 2008
au voie sa va ceara.....nu va pot obliga sa semnati dar pot avea reguli in CCM sau ROI care sa prevda ca abatere acest lucru..
Intr-adevar, in regulamentul de ordine interioara apare acelasi lucru. Dar eu nu inteleg...e o firma de constructii, asta inseamna ca orice alta firma de constructii poate fi considerata concurent. Asta inseamna ca eu nu am voie sa mai desfasor nici un fel de activitate in acest domeniu( sub forma de contract de colaborare, sau chiar sa-mi deschid o firma) atat timp cat lucrez aici?
Da, au dreptul pentru protejarea intereselor sale. Ce s-ar intimpla daca dumneavoastra ati detine o firma, ai sa zicem de confectii ,in cadrul firmei aveti dizainari pe care ii platiti bine sa va creieze niste modele de haine mai deosebite ,modele cu care sa faceti fata pe piata concurentei si unul din angajati sustrage aceste proiecte si le vinde altei firme concurente .Dumneavoastra ati da faliment. Mariiky
In Saptamana financiara, NR.117, 2 IULIE 2007 a aparut articolul Clauzele de neconcurenta in contractul de munca semnat de D.na Paula Sandulescu, Avocat Sova & Partners.
Si eu am semnat asa ceva si a trebuit sa stau un an pe tusa de teama unui proces de concurenta neloiala (atat era termenul cat trebuia sa stau pe tusa, dar putea fi si mai rau).
Conducatorul firmei respective trebuie sa va acorde clauza de neconcurenta, adica sa va dea o suma negociabila, ca re sa compenseze faptul ca va interzice sa lucrati in alta parte.
Daca nu sunteti sigura ca veti mai gasi si alt loc de munca, atunci fiti atenta la ce semnati.
Oricum, dupa Codul Muncii, constrangerea nu poate fi mai mare de doi ani, dupa plecarea din firma, cu conditia de a semna un contract de confidentialitate in care sa fie trecuta si suma negociata pentru clauza de neconcurenta.
Aratati-i patronului ce zice clauza de neconcurentialitate, poate se desteapta si vede ca isi apara interesele fortand ... necunoasterea legislatiei de catre angajatii sai ! Ceea ce este ilegal !!!
Tocmai de aceea am intrebat si eu. Parerea mea este ca acel lucru pe care ni-l cere trebuia introdus iintr-o clauza de neconcurenta, si nicidecum in angajamentul de confidentialitate. Atat timp cat ma angajez sa nu divulg secretele firmei in alte parti, daca vor sa nu lucrez pentru alte firme....sa imi propuna aceasta clauza( pentru care stiam si eu ca trebuie sa plateasca cel putin 50% din salariul pe ultimele 6 luni lucrate la ei)si nicidecum sa incerce sa ma pacalesca prin asa numitul angajament de confidentialitate.

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta nikki81 nikki81 Buna dimineata, Am si eu o mare problema...sunt in preaviz si firma unde lucrez in ultimele zile de munca ma pune sa semnez o clauza de confidentialitate, ... (vezi toată discuția)
Angajament de confidentialitate cu clauza de neconcurenta fdragan fdragan Buna ziua, Vreau sa va intreb in ce masura un angajator poate pretinte plata sumei de 50.000 de euro in cazul urmator: Am fost angajat al unei firme in ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii-despre clauza de fidelitate/confidentialitate ema.1 ema.1 Am un contract cu un angajator. Contractul dateaza de un an de zile. De cateva zile am primit de la angajator un fel ciudat de schita a fisei postului(n-am ... (vezi toată discuția)