avocat_deliachirila a scris:
Pai deducerea cheltuielilor de catre firme se face in baza chitantei si facturii, care confirma plata efectuata in executarea contractului de asistenta.
Da, dar intr-un proces civil nu sunt parte numai firmele, ci si persoane fizice.
Acestea din urma, din cauza unor contracte de asistenta cu sume uneori "nesimtite" (scuze pentru cuvant, dar este la moda!!) nici nu mai au curajul sa se adreseze instantei de judecata si mor cu "dreptatea in mana", cum se spune.
Alineatul 3 al art. 274 C. proc. civ., daca nu ar fi existat trebuia... inventat.
O factura depusa la un dosar, pe care l-am vazut azi, m-a determinat sa particip la cest topic.
Iata ce am consatat:
- doua termene. (la care avocatul nu s-a prezentat la nici unul!!)
- o intampinare de o pagina si jumatate depusa de avocat in care erau, fata de cerere si actele depuse de reclamant, 4 (patru) neadevaruri, poate doar sa imprezioneze instanta.
- o copie a unei facturi in suma de 2.000 lei reprezentand c/v unui contract de asitenta juridica.
Pentru munca depusa (dosarul este incheiat) mie mi se pare ca este un onorariu, nu numai nesimtit, ci unul care fizeaza ridicolul si sfideaza bunul simt.
De aceea este foarte bine ca
Judecătorii au însă dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat (art.274 alin.3 C.proc.civ.).