avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA locuinta
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA locuinta

Doresc sa va cer parerea referitor la urmatorul subiect:
- in ianuarie 2008 am semnat un antecontract de vanzare pt. 1 apartament construit intr-o vila si pentru cota aferenta de teren ce imi revine, aprox. 200 mp
- in momentul semnarii antecontractului am platit toata suma catre constructor
Precizez ca in locuinta era in faza de constructie la momentul respectiv.
- constructorul a finalizat constructia si a facut receptia in 2008; din diferite motive a amanat sa mergem la notar si acum cand am insistat sa mergem sa finalizam actele la notar (semnarea contractului de vanzare-cumparare) imi spune ca:
S-a modificat legea si ca trebuie eu (cumparatorul=persoana fizica) la suma din antecontract sa mai platesc in plus TVA-ul, de 19%.
Intrebare: este obligatia cumparatorului sa plateasca aceasta suma?? M-a amenintat ca daca nu vreau sa o platesc va trebui sa deschidem proces. Va rog ajutati-ma cu un sfat. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
moniq77, utilizator
Cel mai recent răspuns: moniq77 , utilizator 12:43, 30 Aprilie 2010
legea nu s-a modificat, marea lui problema este ca a derulat mai multe tranzactii imobiliare pe persoana fizica si acum fiscul ii cere tva aferenta.

mergeti cu antecontractul la un jurist. depinde foarte mult ce scrie in antecontract in ceea ce priveste pretul (daca este cel final, daca se mentioneaza ceva de tva, etc etc.)

dupa parerea mea nu trebuie sa-i mai dati nici un ban din moment ce ati platit avans integral (aici incluzandu-se si eventuala taxa pe valoare adaugata)

oricum, in cel mai rau caz, ar trebui sa mai achitati tva 5% (cred ca imobilul dvs se incadreaza intre cele livrate ca parte a politicii sociale)
multumesc de raspuns.

In antecontract nu se specifica nimic de TVA. Schimba acest lucru ceva?
nu schimba. inseamna ca pretul din antecontract este cel final.
multumesc mult !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare Sadams Sadams vreau sa cumpar un apartament care va fi gata abia la iarna dar constructorul doreste banii acum si imi va da o reducere considerabila. Constructorul imi spune ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera 14%tva din plata unui apartament nou socacidan socacidan Buna ziua. Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit, asa ca va prezint si cazul meu. In ... (vezi toată discuția)