avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Buna ziua. Doresc si eu anumite sfaturi. Din luna decembrie sunt in cadrul unui proces de divort, acum urmeaza sa introduc o cerere de recurs in cauza. Mentionez ca am 3 copii, o fiica de 22 de ani studenta la Iasi, inscrisa initial de catre mine in anul 2005, dar care dupa separarea mea si a sotiei nu s-a tinut de scoala, ramanand repetanta, urmand ca anul trecut sa se reinscrie in anul intai, dar nici de aceasta data pana in prezent nu se tine de cursuri, abentand atat de la cursuri, cat si neprezentandu-se la examene. Eu sunt pensionar şi mi s-a stabilit o anumita suma ca pensie de intretinere pentru ea si pentru sora ei mai mica. Coform legiuitorului, sunt obligat la plata pensiei de intretinere pentru continuarea studiilor pana la varsta de 25 de ani, in functie de nevoile fiicei mele si de posibilitatile mele materiale. Insa ea ramanand repetenta se poate interpreta ca nu-si continua studiile ? - si in consecinta pot solicita instantei a nu mai platii respectia pensie de intretinere? mai ales ca fiica mea a recunoscut ca lucreaza, intr-o perioada la o fabrica de ciorapi, dupa aceea pe un site de internet unde dupa spusele ei ar fii ceva mai deplasat si castiga foarte multi bani. Referitor la situatia cu fiica cea mica, care a terminat anul trecut clasa a 8 a, dar nu a luat examenul de capacitate, si la ora actuala nu stiu nimic despre situatia ei, deoarece sotia mea nu raspunde la telefon, ei locuind la soacra mea, unde practic eu nu am cum sa ma deplasez din mai multe motive, iar cand iau legatura cu sotia mea, si o intreb de situatia celor doi copii, aceasta spune despre cea mare studenta ca este majora si nu ma intereseaza pe mine ce si cum, face, iar despre cea mica nu doreste sa spuna nimic pe motiv ca instanta „ i-a repartizat-o ei„ si nu ma intereseaza pe mine nimic. Practic nu mi-am vazut copii de un an de zile, aceasta fiica mai mica sigur nu se tine de scoala, caci de doua ori am primit procese verbale si somatii de plata cu amenzi pentru circulatia fara bilet pe mijloace de transport in comun, acestea venind bineinteles pe adresa unde au locuit si unde actualmente locuiesc eu. Cum credeti ca ar trebui sa procedez ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 22:40, 7 Martie 2007
Trebuie sa faceti o cerere la instanta prin care solicitati sistarea pensiei de intretinere pentru fata care a intrerupt studiile la facultate. Ina cest sens, trebuie sa faceti dovada ca fata nu mai urmeaza cursurile facultatii sau ca este angajata.
Pentru copilul minor acesta va primi pensia pana la varsta de 18 ani, dupa aceasta data numai daca isi continua studiile.
Pensia se plateste in functie de nevoile celui in cauza. Prin urmare daca fiica dvs. cea mare este angajata si primeste un venit indestulator se poate sista pensia.
Pentru a avea dreptul de a vedea fetele puteti introduce o actiune privind un program de vizitare minor.
Practic eu am contactat telefonic Secretariatul facultatii de Textile din cadrul Univ. Gh. asachi din Iasi, unde este înscrisa fiica mea, de unde am fost anuntat ca aceasta nu fregventeaza cursurile universitare, si nu s-a prezentat la anumite examene, motiv pentru care a ramas repetenta. Cei de la Universitate refuza să-mi dea un raspuns în scris cu privire la prezenţa la cursuri şi a notelor obţinute, şi asupra motivelor clare pentru care fiica mea este repetenta. Mi s-a spus doar că aceasta nu fregventează cursurile şi nu a luat examene. Pot, din punct de vedere legal conform Legii de soluţionare a Petiţiilor si a drepturilopr părinteşti să obţin informaţii scrise de la conducerea Facultatii, pentru a putea face proba in Instanţă că fiica mea doar s-a înscris la Facultate dar nu „ este în continuarea studiilor pentru a beneficia de pensia de intreţinere. Multă lume imi spune că este majoră şi poate face ceea ce doreşte, insă atâta timp cît beneficiază de pensie de întreţinere de la mine, consider ca am dreptul de a nu-i mai plăti dacă nu se ţine de scoală. Doar a te înscrie la facultate, pentru a avea o adeverinţă de student, poate fii o probă mai imbatabilă în faţa instanţei decît faptul ca nu a terminat nici măcar primul an ? Aşa poate să fie studentă în anul întâi până la 25 de ani iar eu să mă chinui să îi achit pensie alimentară ? Nu cred că este nici legal şi nici moral, cred că trebuie să pot rezolva cumva această chestiune cu sprijinul celor care cunosc o astfel de speţă. Mulţumesc şi mai aştept sfaturi. Dumnezeu să dea sănătate la cei buni.
Practic prin continuarea studiilor, se înţelege ca elevul sau studentul în cauză să participe la cursurile respective, să obţină notele de trecere, iar la sfârşitul anului şcolar ( universitar ) aceasta să treacă examenele, urmând să fregventeze cursurile anului scolar următor. Aşa este ? În caz că rămâne repetentă nu se poate interpăreta că ai continuat studiile deoarece rămâi în acelaşi an. Am înţelesc că în cazul în care aş demonstra în instanţă cele invocate de subsemnatul pot solicita înapoi suma de bani care a priomit-o până în acel moment ca pensie de întreţinere. Pot solicita instanţei în numele meu personal ca soţia să facă proba că a participat şi ea cu procentul legal pentru întreţinerea fiicei studente ?

Pentru a va raspunde mai detaliat la problema dvs cu privire la situatia scolara a fiicei dvs , o solutie ar fi sa depuneti in scris la Secretariatul Facultatii o adresa prin care solicitati sa va comunice detalii cu privire la situatia scolara a fiicei dvs. ei sunt obligati sa va raspunda.
In conditiile in care fata dvs nu mai frecventeaza cursurile universitare, atunci puteti face cerere de sistare a platii pensiei de intretinere.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere nelush nelush Buna ziua. Doresc si eu anumite sfaturi. Din luna decembrie sunt in cadrul unui proces de divort, acum urmeaza sa introduc o cerere de recurs in cauza. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara major antoniu.mihaela antoniu.mihaela buna ziua.fiul meu din prima casatorie caruia ii platesc pensie de intretinere s-a inscris anul trecut la o facultate id .pe baza adeverintei de inscriere a ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie intretinere student care nu frecventeaza cursuri dar aduce adeverinta cosminbot cosminbot Cum pot sa procedez pentru a sista pensia de intretinere pentru un copil din afara casatoriei care are 23 ani, a facut trei ani de facultate la zi ,avand ... (vezi toată discuția)