buna ziua.As dori sa imi dau demisia dar la angajare am fost obligat de situatie sa semnez un act aditional prin care sunt obligat sa achit contravaloarea unor facturi daca plec din firma mai repede de 2 ani de la ultima scolarizare, adica daca firma ma va trimite la scolarizari la importator care emite o factura pentru fiecare zi de scolarizare (un fel de specializare la care nu am nici o diploma si nici nu pot sa o folosesc in alta parte ).tin sa mentionez ca firma este obligata de importator ca agajatii sa detina un numar de scolarizari pentru certificare ISSO.As dori sa stiu daca acest lucru este legal si daca la demisie poate sa imi retina cartea de munca sau sa ma oblige sa platesc.Multumesc
De retinut cartea de munca nu se poate e ilegal si mai mult cartea de munca se ridica de catre titular de la ITM.
referitor la plata cursului pot sa te oblige la plata (depinde de clauzele contractuale) dar trebuie sa dispuna o instanta si mai ales daca acele cursuri de specializare sunt folosite in interesul unei societati care are acelasi profil de activitate ca si cel al societatii angajatoare.
Nu va poate retine carnetul de munca , in cazul in care la incetarea c.i.m. nu va restituie carnetul de munca va puteti adresa ITM-ului sau intantei de judecata in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
In ceea ce priveste acel act aditional va pot spune ca el nu este bine intocmit astfel incat acea obligatie de a plati cursurile trebuie coroborata cu anumite conditii preavzute de Codul muncii, in acest caz.