Am o promisune de vanzare-cumparare pt. un apartament nou cu predare la 31 decembrie 2009, insa apartamentul nu a fost finalizat nici pana in prezent. In antecontract sunt trecute penalizari de 50 EUR/zi de intarziere, si doua clauze in care se poate prelungi termenul: forta majora si conditii cimatie extreme. Dezvoltatorul refuza sa plateasca penalizari, exprimandu-si intentia de a-mi restitui numai avansul. As vrea sa stiu ce ar trebui sa fac pentru a-i percepe aceste penalizari si pentru a-l impiedica sa refuze vanzarea imobilului. Precizez ca apartamentul va fi finalizat probabil in decurs de o luna din acest moment, si nu stiu daca trebuie sa accept efectuarea receptiei sau nu in aceste conditii.
Multumesc
daca acestea sunt prebederile contractuale, dezvoltatorul este obligat sa le plateasca; mijlocul prin care puteti obtine acesti bani este evident instanta de judecata; mai inainte, ati putea incerca sa negociati, solicitand de exemplu doar o parte din penalitati; in acest mod ati putea evita costurile cu procesul si termenul lung de asteptare;
e bine sa angajati un avocat care sa inceapa prin a trimite o notificare, astfel incat constructorul sa vada ca " vorbiti serios" si, in cazul in care va veti intelege sa aveti garantia ca "hartiile" vor fi facute cum trebuie;
daca nu va veti intelege, singura varianta este sa il chemati in judecata si sa solicitati pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare cumparare si obligarea constructorului la plata penalitatilor de intarziere;
Avocat Boncu
Mutumesc pt. raspuns.
Vanzatorl doreste efectuarea vanzarii, insa refuza plata penalitatilor de intarziere. Ce nu stiu este daca sa ma adresez instantei pt. aceste penalizari inainte de perfectarea vanzarii, adica sa refuz semnarea contractului de vanzare-cumparare pana plateste penalizarile. De asemenea, nu-mi dau seama daca promisiunea este executorie sau nu (mentionez ca este incheiata de notar public), adica daca nu ar putea fi evitata instanta