avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... problema chirie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

problema chirie

In martie 2009 m-am mutat in chirie, fara nici un fel de contract cu proprietarul. Am platit chiria pentru luna in curs si o garantie. De la 1 mai 2010 ma voi muta intr-un alt apartament. Am mers la administratoare, sa vad ce am de platit/recuperat si mi s-a spus ca pana in prezent am platit aproape 900 RON pentru reabilitarea termica a blocului si fond de rulment, bani care in mod normal trebuia sa-i plateasca proprietarul apartamentului. Am adus la cunostinta proprietarului acest lucru, si aceasta mi-a spus ca nu imi datoreaza nimic, pentru ca asa a fost intelegerea pe care am facut-o cand ne-am mutat: avem chiria mai mica dar trebuie sa platim intretinerea(prin intretinere, eu nu inteleg izolare termica a blocului, fond de rulment s.a.m.d.). In timpul discutiei cu proprietarul am fost lasat sa inteleg ca asta e o situatie normala pe care au avut-o si cu alti chiriasi. In momentul de fata ma simt prostit, si as vrea sa stiu ce pot face sa imi recuperez banii sau macar sa ma asigur ca proprietarul nu va mai insela pe nimeni.

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:29, 28 Aprilie 2010
Daca nu a existat nici un fel de contract, din pacate nu aveti cum sa va recuperati banii si nici nu aveti o dovada ca ati platit chiria individului. Puteti sa-l reclamati la circa financiara ca v-a inchiriat fara sa declare contractul si in consecinta nici nu si-a platit taxele, dar in lipsa dovezilor, nu cred ca aveti vreo sansa de izbanda.
Multumesc...

Nu stiu daca pot fi considerate dovezi, dar am toate chitantele pentru utilitati/intretinere din momentul inchirierii apartamentului... ce e drept, sunt pe numele proprietarului
In situatia Dv. nu puteti face nimic pentru recuperarea acestor bani. Trebuia sa va fi gandit cand ati achitat partea pentru reabilitare termica sa nu o platiti....sau sa fi intrebat atunci daca trebuie sau nu sa o achitati. Daca nu va puteti intelege cu proprietarul, care fie spus e un profitor pe situatia grea a chiriasilor, nu aveti decat sa inghititi gogoasa......Cu atat mai mult cu cat nu aveti contract de inchiriere.

In privinta fondului de rulment, aici este treaba administratorului care la cererea Dv. scrisa ca parasiti imobilul trebuie sa va faca socoteala asupra sumelor platite la acest fond si sa va dea banii inapoi.
Fondul de rulment se recupereaza la plecarea din bloc. Asta nu mai e problema proprietarului, ci a administratorului.
Iata ce spune HG 1588/2007 Normele de aplicare a Legii 230/2007 legea de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art.24.
...............

(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Sa va fie invatatura de minte pentru altadata: chitantele se emit pe numele celui care plateste, indiferent daca aveti contract de inchiriere sau nu.
In situatia Dv. nici macar nu puteti dovedi ca Dv. ati platit acele sume! :(
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere pt aflarea fondului de rulment si reparatii achitat in ultimii 4 ani amy0001 amy0001 Buna ziua. Am o problema - ceva mai mare - cu Asociatia blocului. Am stat in chirie - urmeaza sa ma mut la casa mea - si timp de 4 ani am platit fond de ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment achitat de chirias sau proprietar? ndan57 ndan57 stie cineva daca si unde anume(articol lege)se arata in cazul unui apartament cu chiriasi cine anume plateste fondul de rulment in situatia in care acesta se ... (vezi toată discuția)
Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc. justlower justlower Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit ... (vezi toată discuția)