avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment achitat de chirias sau proprietar?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment achitat de chirias sau proprietar?

stie cineva daca si unde anume(articol lege)se arata in cazul unui apartament cu chiriasi cine anume plateste fondul de rulment in situatia in care acesta se mareste?, daca plateste proprietarul apartamentului sau chiriasul?. multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:55, 8 Februarie 2018
In contractul de inchiriere se poate prevedea cine dintre cei doi plateste fondul de rulment. In lege nu este stipulat acest lucru in mod special. Se vorbeste despre proprietari, dar se intelege ca apartamentul este locuit de proprietar.
Fondul de rulment este o suma returnabila si, in cazul in care este platita de chirias, acesta si-o poate primi inapoi atunci cand paraseste apartamentul inchiriat. Ca lucrul acesta sa se intample trebuie facuta o intelegere cu proprietarul, prin contract, si instiintat administratorul, astfel incat acesta sa stie ce suma este a chiriasului din totalul fondului de rulment al apartamentului respectiv.
Deci este o problema de intelegere intre chirias si proprietar, cu instiintarea administratorului.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
elga50, moderator
multumesc ptr. raspuns si promptitudine, nu credeam sa primesc raspunsul atat de rapid, mereu auzeam ca acest fond de rulment trebuie platit de proprietar dar nu am gasit nimic stipulat in vreun articol de lege referitor la aceasta situatie, sau poate nu am observat eu, inca o data ,ultumesc.
In situatia cand apartamentul este inchiriat, fondul de rulment se suporta de catre chirias daca acesta s-a angajat prin contract sa plateasca cotele lunare de intretinere. Acest lucru este reglementat clar de normele de aplicare a legii 230/2007.
Art. 24. -
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
Am pierdut din vedere normele. In practica se intampla urmatorul fenomen: se face contractul fara a se prevedea nimic in legatura cu fondul de rulment sau cu fondul de reparatii, proprietarul trecand sub tacere mai mult sau mai putin voit acest aspect.
Pe proprietar il intereseaza in acest contract in primul rand chiria, subintelegandu-se ca intretinerea e platita de chirias sau se scrie ca intretinerea va fi platita de chirias fara nicio precizare asupra fondului de rulment sau a fondului de reparatii. Dovada am avut-o de-a lungul timpului, chiriasii incepeau sa plateasca intretinerea, otova, cu fond de rulment si fond de reparatii la un loc, plecau, ma pomeneam cu altii la acelasi apartament..... si tot asa. Cei ce plecau nu-si mai luau nici fond de rulment, contribuiau si la fondul de reparatii...si proprietarul bine-merci n-avea nicio treaba cu cheltuielile apartamentului.....

Chiriasul plateste, de multe ori fara sa stie ce si cum...si fond de rulment si fond de reparatii...si reparatii puse pe lista, plateste tot ce e scris pe liste.
Cand pleaca din apartament, nestiind care-i sunt drepturile, ii lasa proprietarului "cadou" si fondul de rulment pe care ar fi trebuit sa si-l ia la plecare....si pe deasupra ii mai face un cadou: fondul de reparatii.
.....................
Dupa parerea mea aceasta chestiune, a celor doua fonduri, trebuie transata clar intre proprietar si administratie, proprietarul constituindu-si singur fondul de rulment si pe cel de reparatii, chiriasul urmand sa plateasca strict cotele de intretinere, iar la plecare, fie ca s-a terminat contractul in termen, fie inainte de termen, sa nu lase in urma lui niciun fel de semn de intrebare in legatura cu vreo suma de bani.
In acest fel nici chiriasul, nici proprietarul, nici administratorul nu-si creaza probleme.
..................
Oricare ar fi punctele de vedere, ca cine trebuie sa plateasca si ce, atat chiriasii, cat si proprietarii trebuie sa-si stabileasca prin contract aceste clauze si sa instiinteze administratorul.
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Bună. Intr-un temei legal cum pot să îmi cer drepturile de chiriaș de la proprietar, referitor la plata către Asociația de Locatari. Specific că nu există contract intre noi. Primesc banii pentru cheltuieli neprevăzute. Dar fondul de rulment? Întreținere ascensor?

Alte discuții în legătură

Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere? kikybaly kikybaly Bună seara, Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Acoperisul buclucas Dan Neagu Dan Neagu Bun gasit, Astazi am primit o instiintare de la presed. AP, ca va apela la instanta daca nu platesc la fondul de reparatii al asociatiei. Precizez ca am ... (vezi toată discuția)
Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc. justlower justlower Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit ... (vezi toată discuția)