avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

Am intentat proces angajatorului pt anularea deciziei de concediere. Am castigat procesul si, in baza hotararii - care este definitiva si executorie - am fost repusa in drepturi si angajatorul este obligat la plata tuturor drepturilor salariale aferente periodei scurse de la data concedierii pana in prezent ("pana la data platii").
Am fost chemata la firma si, in baza unui acord, am desfacut contractul de munca, cu angajamentul verbal al angajatorului de a plati, pana in 10 mai - cel mai tarziu - suma pe care am agreat-o (reprezentand drepturi salariale, etc.).
Intrebarea este : daca angajatorul nu plateste, exista un termen limita, de la data hotararii judecatoresti, pana la care eu il pot executa silit?
Cel mai recent răspuns: cristiana2010 , utilizator 11:16, 28 Aprilie 2010
Mergeti la un executor judecatoresc cu hotararea investita cu formula executorie, iar acesta va incepe procedura executarii silite prin poprirea conturilor.
Termenul de prescriptie pentru recuperarea creantelor este de 3 ani.
Faceti plangere penala la Parchet, pentru ca art. 277 si urmatoarele Codul muncii spune:
Art. 277. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
Art. 278. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Art. 279. - (1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 277 si 278 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Multumesc pentru raspuns. Deocamdata astept termenul promis de angajator deoarece discutiile s-au purtat mai mult decat amiabil. Daca totusi nu respecta data stabilta pt plata, voi actiona. (imi era teama ca nu cumva termenul limita sa fie mult mai scurt de 3 ani)
nu este.actiunea dvs a intrerupt termenul de prescriptie.atentrie insa la ce semnati ...mai ales ce u firma care acum e binevoitoare dar inainte v-a ignorat.
Am semnat doar incetarea contractului de munca cu acordul partilor. Suma pe care urmeza sa o primesc am agreat-o verbal. Da, intr-adevar, "bunavointa deosebita" m-a facut sa cred ca, poate, exista un termen foarte scurt in care pot aplica executarea silita, termen pe care ei ar fi vrut sa il depasim "amiabil". Este foarte greu sa nu fii suspicios in vremurile astea si mai ales atunci cand nu cunosti legea suficient de bine.

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti andreisl andreisl Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de ... (vezi toată discuția)
Reintegrare acuta acuta Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal de punere in aplicare a unei hot judecatoresti irevocabile de reintegrare pe vechiul post. 15 ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca abuziv de catre angajator cristina_cluj cristina_cluj Am fost angajat la o firma si mi s-a desfacut contractul de munca indisciplinar. Am actionat in instanta angajatorul si am castigat procesul prin care acesta ... (vezi toată discuția)