avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie?

Familie cu 2 copii, sotii divortati acum 25 de ani fiecare ramanand cu un copil in intretinere mama cu fata si tatal cu baiatul. Familia tatalui a interzis accesul sotiei la baiatul aflat in intretinerea lor avand si o atitudine violenta si dispretuitoare fata de mama si de fiica aflata in intretinerea acesteia aceasta atitudine fiind transmisa si baiatului. Intre timp tatal a decedat, dar exista semne ca fiul are pretentii de la mama sa. Mama vrea sa se asigure ca de apartamentul proprietate in care locuieste platit in mare parte din banii familiei fiicei, va beneficia doar fiica. Intrebarea este care este cea mai potrivita abordare pentru a se evita orice revendicare din partea oricui in afara de fiica. Testament in favoarea fiicei sau copiilor acesteia, donatie sau contract de vanzare-cumparare intre mama si fiica? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:43, 8 Martie 2007
Cel mai bun e contractul de vanzare-cumparare, simplu, fara vreo alta clauza de genul "intretinere'.
Dintre cele trei rele - testament / donatie / vanzare - cea mai buna varianta e ...a patra..CONTRACT DE INTRETINERE.

Fiul este rezervatar prin urmare testamentul si donatia sunt atacabile pentru ca ii incalca rezerva succesorala
Contractul de vanzare cumparare - fiind facut unui descendent in linie dreapta - este prezumat a fi gratuit...adica se considera o donatie si ajungem la situatia de mai sus.
Contractul de intretinere este un contract aleatoriu. Se instaineaza proprietatea contra intretinerii. Atata timp cat debitorul (fiica) isi executa obligatia de intretinere fata de dvs. totul este OK.
Pentru a nu aparea probleme de genul evacuare din apartament am sfatuit-o ca oricare ar fi alegerea ei, sa nu o faca in favoarea copiilor fiicei ci chiar in favoarea fiicei, dar daca se hotaraste la contract de vanzare-cumparare catre fiica mai poate avea vreo protectie in acest sens (in afara de buna credinta a fiicei). Si in acest caz de vanzare-cumparare mai poate emite fiul vreo pretentie, trebuie consultat in caz de vanzare-cumparare?. (Am vazut chiar pe acest forum cazuri cand copii aveau pretentii de mostenire chiar inainte de decesul parintilor in momentul in care acestia se hotarau sa vanda din proprietati)
....in urma unor discutii aprinse:) pe alte topicuri....am ajuns la aceeasi concluzie: contract de intretinere, e cel mai ferit (nu absolut, ci in comparatie cu variantele posibile in romania) de posibilele actiuni ale fiului.
Fiul poate cere constatarea nulitatii contractului, are acest drept; asta nu inseamna ca i se va si admite cererea....

Alte discuții în legătură

Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ... BarbuViorica BarbuViorica Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ,avem 2 copii ,o fata si un baiat. Eu am mostenit un apartament de la parinti si fiul meu este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire / contract / donare apartament de la parinte catre copii ? brosky brosky Familie cu doi copii, parintii divortati in anii \'80 , mama preia ambii copii (baiat si fata) Anii trec, fata se marita, isi cumpara garsoniera, apoi ... (vezi toată discuția)