avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

Buna ziua!
Sotul meu s-a nascut in 29.03.1956. Este angajat din august 1975. Intre timp a satisfacut stagiul militar. Este angajat si in prezent, si toata perioada a lucrat in grupa 2.
Intrebare mea este, cand poate iesi sotul meu la pensie anticipata, incluzand asta orice fel de penalizari?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:27, 28 Aprilie 2010
Dacă ne spuneţi exact, care este perioada în care a satisfăcut stagiul militar, precum şi dacă toată perioada încadrată în grupa a II-a de muncă este în procent de 100%, veţi primi un răspuns corect.
Stagiul militar a efectuat in perioada februarie 1976 - iunie 1977. A lucrat in grupa 2 din ianuarie 1979 pana in dec 2000.
multumesc
Din datele furnizate, rezultă că soţul dumneavoastră a realizat până în prezent un stagiu de cotizare, aproximativ, de 38 de ani şi 4 luni, din care 21 de ani şi 11 luni în grupa a II-a de muncă.
Urmare faptului că este născut la data de 29.03.1956, îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, începând cu data de 29.03.2021, la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Urmare faptului că în alcătuirea stagiului de cotizare intră perioada de peste 21 de ani de grupă superioară, vârsta standard de pensionare se poate reduce potrivit dispoziţiilor art. 42, alin. (1), tabelul 1 cu 4 ani şi 6 luni.

Prin urmare, dacă se menţine legislaţia actuală, soţul dumneavoastră poate beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard începând cu data de 29.09.2016.

De asemenea, dacă se menţine legislaţia actuală, poate beneficia de pensie anticipată parţială, începând cu data de 29.03.2016, la împlinirea vârstei de 60 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie grupa 1 de munca capatanacatalin capatanacatalin sant nascut in an 1959 ianuarie angajat cu c.m oct 1976 pana 1981 iunie intre care satisfacut in 1979 iunie pana 1980 decembrie stagiul militar din 10 iun ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare lidia/laci lidia/laci m-am nascut in data de 23.03.1959 , si am 34 de ani lucrati in canpul muncii.doresc sa-mi raspundeti in ce an pot sa ies la pensie. si pentru sotul nascut la ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare in functie de anii lucrati pe doua grupe mihai110 mihai110 Buna ziua. Ma numesc Mihai si sunt nascut in anul 1958, luna a 11-a, ziua a-6-a. Mentionez ca am lucrat incepand cu anul 1976 , din luna august 8 luni pe grupa ... (vezi toată discuția)