Buna ziua. Nelamurirea mea este urmatoarea: tatal meu a decedat in urma cu cateva luni. In urma acestuia a ramas un imobil pe care l-am mostenit eu impreuna cu sora mea. Am facut succesiunea pe care am si incheiat-o,imobilul ramanand pe amandoua, iar acum sora mea, care locuieste in casa ramasa de la tata, m-a anuntat ca ar avea intentia sa investeasca in modernizarea casei cu bani obtinuti dintr-un viitor imprumut din banca. Ca urmare, m-a rugat sa intreb pe cineva autorizat daca s-ar putea face vre-un act prin care eu sa declar ca nu am pretentii din investitiile facute de ea. Am intrebat chiar la notarul unde am facu succesiunea si mi s-a spuns ca nu se poate face asa ceva.
Intrebarea mea este: In cazul in care sora mea ar face un imprumut la banca, iar de acolo i s-ar cere sa gireze cu bunurile personale, ea ar putea gira cu partea ei din acest imobil, chiar daca are numai cota de 1/2 din acesta?
Va multumesc pentru timpul acordat.
Da, poate gira cu partea ei de proprietate imprumutul in bana pentru ca pe banca o intereseaza garantiile pe care i le prezinta clientul pentru solvabilitate si in plus sora dvs poate dispune de cota ei asa cum doreste.
Intrebati la banca la care va face imprumutul, insa eu sunt de parere ca nu se poate, deoarece in caz de neplata, banca nu isi poate recupera creanta, negasindu-se persoane care sa doreasca sa cumpere un imobil in indiviziune cu dvs.
De ce nu ii vindeti dvs partea dvs?Sau sa faca investitiile , avand asupra acestora un drept de creanta.
Mesaje reeditate @cfilip20
Data post: Miercuri, 28 Aprilie 2010, 14:59
Subiect: Probleme aparute dupa succesiune
Sa inteleg ca, daca ea face o investitie acum, dupa ce am facut succesiunea,doar ea singura are drept de creanta asupra acelei investitii? Eu nu o sa am niciodata pretentia sa obtin ceva ce a investit ea, si aveam de gand sa dau o declaratie in acest sens pentru linistea ei, dar mi s-a spus de la notar ca din momentul incheierii succesiunii toate imbunatatirile aduse acelui imobil v-or fi considerate ca bun comun. Va rog sa ma lamuriti si in acest sens. Va multumesc
@adrianmarin
Data post: Miercuri, 28 Aprilie 2010, 15:04
Exista o prezumtie de bun comun ce poate fi rasturnata numai de catre instanta de judecata . Prezentati documentele unui avocat care va va sfatui concret ...
@Bogdan Olaru
Data post: Miercuri, 28 Aprilie 2010, 15:06
In caz de partaj al imobilului se va face o expertiza de evaluare imobiliare in vederea partajarii, astfel incat aportul adus de ea in masura in care il va dovedi va fi luat in calcul la stabilirea intinderii si valorii loturilor. Ati putea fi obligat la plata unei sulte care sa acopere imbunatatirile aduse de sora dvs.
Drepturi comune
Michi2475
Buna seara. Eu locuiesc in casa parinteasca impreuna cu sotul, copilul si parintii mei. De 19 ani de cand sunt cadatorita doar eu cu sotul am investit in casa. ... (vezi toată discuția)
Juridic
nikmircea
vreau sa stiu daca am achizitionat o locuinta eu si sora mea, dupa care eu m-am casatorit si stau in locuinta cu sotul dar fara sora mea, in caz de partaj el ... (vezi toată discuția)