avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... avansare in treapta superioara de salarizare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

avansare in treapta superioara de salarizare

In cazul unui functionar public, trecerea in treapta superioara s'a facut dupa o perioada de un an de zile de la data la care ar fi avut dreptul si ar fi indeplinit conditiile (cei 2 ani s'au implinit in 2009).
Care ar fi calea pentru a obtine retroactiv banii pierduti din cauza "intarzierii"? Exista vreo sansa, fie ea si prin actiune judecatoreasca, la fel ca pentru alte drepturi salariale?
Va multumesc. :)
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 03:06, 30 Aprilie 2010
Iata ce spunea fosta OG 6/2007 (in vigoare privind promovarea in treapta de salarizare intre anii 2007-2009):
Art. 33. - (1) Avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se face prin transformarea posturilor ocupate de cei care indeplinesc conditiile de avansare, dupa aprobarea bugetului, la propunerea sefului compartimentului in care lucreaza functionarul public, cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice.
(2) La avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se tine seama de performantele profesionale, concretizate prin rezultatele obtinute in activitatea profesionala, notate cel putin cu calificativul "bun" in anul precedent. Vechimea minima necesara pentru avansarea in treapta de salarizare imediat superioara este de 2 ani.
(3) In mod exceptional, vechimea minima prevazuta la alin. (2) poate fi redusa la un an de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice.

Deci, cei 2 ani reprezinta vechimea minima necesara in vederea avansarii, nu o vechime fixa si obligatorie. Conducatorul institutiei nu are obligatia de a avansa functionarii publici dupa 2 ani "petrecuti" in treapta de salarizare respectiva, ci doar o poate face dupa aceasta perioada, considerata minima (in afara exceptiei de 1 an).
Sigur ca puteti incerca o actiune in instanta (accesul este liber la justitie), insa atata vreme cat avansarea s-a facut, nu cred ca se dovedeste incalcarea dreptului la dezvoltarea carierei functionarilor publici.
Doar legea 330 exclude termenul de "vechime minima" si prevede ca avansarea in treapta sa fie facuta o data la 2 ani, insa acest articol a intrat in vigoare la 01.01.2010 si nu actioneaza retroactiv.
Din punctul meu de vedere cred ca ar fi trebuit sa actionati atunci cand erau implinte conditiile legale, adica, atunci cand ati vazut ca seful ierarhic nu a propus avansarea sa va fi adresat ordonatorului de credite care putea aproba sau nu cererea dumneavoastra (avansarea nefiind obligatorie la implinirea perioadei de 2 ani). Iar in caz de refuz ati fi putut sa va adresati instantei de contencios administrativ.
iar in cazul in care ordonatorul principal de credite a aprobat solicitarea, insa a plasat raspunderea la nivelul ordonatorului secundar/ tertiar de credite cu precizarea ca: trecerea in treapta se va face pe raspunderea conducatorului de la nivelul local si cu fondurile existente - institutia la nivel judetean/ local are personalitate juridica si buget "autonom" ... sa zicem..
raspunsul de la acea vreme, pentru o buna perioada de timp a fost: nu sunt fonduri?
in acest caz se schimba ceva in datele problemei prezentate initial?
va multumesc.
Din punctul meu de vedere, si nu numai, avansarea in trepte este un drept al angajatului, nu si o obligatie a angajatorului deoarece este conditionata de anumite criterii (calificative, vechime). Urmare a acestora, avansarea in trepte se face in baza unei solicitari. In cazul in care sunt indeplinite conditiile si exista si o aprobare, avansare in trepte nu mai poate fi conditionata de existenat fondurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea treptelor la functionarii publici culie marcela culie marcela in 2010 se mai poate obtine o treapta de salarizare cu CALIFICATIVUL EXCEPTIONAL? (vezi toată discuția)
Acordare treapta lapa marin lapa marin au trecut aproape trei ani de la ultima treapta de salarizare primita si nu vor sa-mi acorde pe urmatoarea.nu am fost sanctionat in nici un fel.ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea treptei de salarizare rstogan78 rstogan78 - lucrez intr-o directie publica subordonata consiliului local, doresc sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a accede intr-o treapta superioara de ... (vezi toată discuția)