avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recunoastere hotarare din Japonia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recunoastere hotarare din Japonia

Cum se procedeaza pentru a recunoaste si executa o hotarare din japonia?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 17:37, 29 Aprilie 2010
Prin procedura numita exequatur- Instanţa competentă. Cererea de exequatur se adresează tribunalului în circumscripţia căruia urmează a se efectua executarea silită. Cererea pentru obţinerea exequaturului se face de către partea interesată. Instanţa va examina cererea după citarea părţilor. Pentru obţinerea exequaturului se aplică procedura de drept comun. Împotriva hotărârii pronunţate asupra cererii de exequatur se pot exercita căile de atac. Instanţa română verifică cerinţele legale de regularitate internaţională, fără a putea examina hotărârea străină în fond sau a o modifica (art. 174 şi art. 169 din Legea nr. 105/1992). Din punct de vedere procedural cererea de încuviinţare a executării se soluţionează prin hotărâre, după citarea părţilor (art. 176 din Legea nr. 105/1992). Cererea de încuviinţare a executării va fi însoţită şi de dovada caracterului executoriu al hotărârii eliberată de instanţa care a pronunţat-o (art. 175). Pe baza hotărârii definitive de încuviinţare a executării se emite titlu executoriu, în condiţiile legii române, menţionându-se în titlu şi hotărârea de încuviinţare.
si unde-l citeaza pe japonez?
Conform Legii nr. 189/2003, republicata i n 2009, Ministerul Justitiei este autoritatea centrala prin intermediul careia autoritatile judiciare romane efectueaza comunicarea de acte in strainatate. B-).
Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti le va putea trimite, dupa caz, in functie de existenta si prevederile unei conventii internationale:
a) prin posta, direct destinatarului actului;
b) autoritatii centrale competente din statul solicitat; sau
c) misiunii diplomatice sau consulare a Romaniei din statul solicitat, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
Evident, prin grija aceluiasi minister, documentele vor fi si traduse.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exequatur Ana-Maria  Dutescu Ana-Maria Dutescu A avut vreun coleg un dosar de exequatur? ma intereseaza durata si procedura, am termen in septembrie dar clientul a apucat sa faca cerere de preschimbare ... (vezi toată discuția)
Acord privind custodia unui copil suntmik suntmik Sunt in Spania si am o fetita dintr-o relatie de concubinaj,partea buna este ca in urma unui urat \\"divort\\"incheiat printr-o decizie de tribunalul de ... (vezi toată discuția)
Recunoastere pe teritoriul romaniei a unei hotarari definitive date de o curte de apael din franta vpisau vpisau Am obtinut o hotarare ramasa definitiva data de o curte de apel din Franta. De asemenea s-a emis si un certificat de titlu executoriu european. Am depus prin ... (vezi toată discuția)