avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acord privind custodia unui copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acord privind custodia unui copil

Sunt in Spania si am o fetita dintr-o relatie de concubinaj,partea buna este ca in urma unui urat "divort"incheiat printr-o decizie de tribunalul de violenta,fetita se afla in custodia mea el avand doar drept de vizita si vacante.Ma intereseaza dak aceasta decizie,practic un acord incheia intre noi,este valabil si pe teritoriul Romaniei si dak nu, ce ar trebui sa fac sa il fac valabil,tatal fiind si el cetatean roman.Ma intereseaza daca trebuie doar sa legalizez si traduc decizia sau trebuie musai sa iau legatura cu un avocat ptr a mai face alte proceduri..Multumesc

Cel mai recent răspuns: suntmik , utilizator 16:08, 3 Aprilie 2013
Recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti străine

Legea nr. 105/1992 deosebeşte între recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti străine şi executarea acestora, iar pe de altă parte, există două feluri de recunoaştere: de plin drept şi prin hotărâre judecătorească a instanţei române.
Prin recunoaştere, hotărârea judecătorească străină beneficiază în România de autoritate de lucru judecat, întocmai ca o hotărâre judecătorească română. În acest sens, art. 167 din legea nr. 105/1992 prevede că hotărârile judecătoreşti străine pot fi recunoscute în România, spre a beneficia de putere de lucru judecat. În acest caz este vorba de recunoaşterea prin hotărâre judecătorească română, dar acelaşi efect îl produce şi recunoaşterea de plin drept.

Executarea hotărârilor judecătoreşti străine

Definiţie Exequaturul este procedura judiciară în cadrul căreia, în urma controlului exercitat asupra hotărârii judecătoreşti străine de instanţele statului pe teritoriul căreia se cere executarea, hotărârea judecătorească străină este declarată executorie. Legea nr. 105/1992 face vorbire (art. 173 alin.1) de executarea hotărârii străine pe teritoriul român, pe baza încuviinţării dat de instanţa judecătorească română competentă. Această încuviinţare (exequatur-ul) intervine dacă hotărârea străină nu se execută de cei obligaţi în acest sens de bună voie.

Cererea de exequatur se adresează tribunalului în circumscripţia căruia urmează a se efectua executarea silită. Cererea pentru obţinerea exequaturului se face de către partea interesată. Instanţa va examina cererea după citarea părţilor. Pentru obţinerea exequaturului se aplică procedura de drept comun. Împotriva hotărârii pronunţate asupra cererii de exequatur se pot exercita căile de atac. Instanţa română verifică cerinţele legale de regularitate internaţională, fără a putea examina hotărârea străină în fond sau a o modifica (art. 174 şi art. 169 din Legea nr. 105/1992). Din punct de vedere procedural cererea de încuviinţare a executării se soluţionează prin hotărâre, după citarea părţilor (art. 176 din Legea nr. 105/1992). Cererea de încuviinţare a executării va fi însoţită şi de dovada caracterului executoriu al hotărârii eliberată de instanţa care a pronunţat-o (art. 175). Pe baza hotărârii definitive de încuviinţare a executării se emite titlu executoriu, în condiţiile legii române, menţionându-se în titlu şi hotărârea de încuviinţare.

V-am scos cateva prevederi legale pentru a avea un punct de plecare in ceea ce urmeaza sa faceti. Pentru a fi recunoscuta hotararea din Spania trebuie sa va adresati tribunalului competent in Romania in vederea obtinerii exequaturului.
Conform Noului Cod Civil drepturile castigate in tara straina sunt respectate in Romania, cu exceptia cazului in care sunt contrare ordinii publice in dreptul international privat roman.
Legea nationala care se aplica este legea statului a carui cetatenie o are persoana fizica.
In cazul in care persoana are mai multe cetatenii, se aplica legea aceluia dintre state a carui cetatenie o are si de care este cel mai strans legata, in special prin resedinta sa obisnuita.
Pe cale de consecinta,custodia obtinuta in Spania este valabila in Romania,ambele fiind tari ale U.E,iar aplicarea legii spaniole s-ar inlatura numai daca ar incalca ordinea publica de drept international privat roman sau daca ar fi devenit competenta prin fraudarea legii romane.
Din punctul meu de vedere,traducerea documentelor si apostilarea sunt suficiente.
Actele eliberate de misiunile diplomatice ori de oficiile consulare ale Romaniei in strainatate sunt scutite de la cerinta legalizarii (inclusiv apostilarii), potrivit Conventiei de la Londra, ratificata de Romania prin Legea nr. 114/2011
Succes!
Multumesc frumos.Decizia e tradusa si legalizata,dar la"Cererea de exequatur "m-am pierdut si ca atare cred ca ar trebui totusi,sa vb cu un avocat din orasul meu ptr ca se apropie vacanta de vara si in prima jumatate fetita trebuie,anul asta sa fie cu mine si ma ingrijorez ptr. ca tatal din rautate sau rea vointa ma tot ameninta ca decizia nu e valabila pe teritoriul romaniei si imi e doar teama sa nu-mi strice vacanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exequatur Ana-Maria  Dutescu Ana-Maria Dutescu A avut vreun coleg un dosar de exequatur? ma intereseaza durata si procedura, am termen in septembrie dar clientul a apucat sa faca cerere de preschimbare ... (vezi toată discuția)
Recunoastere hotarare din japonia ancutica ancutica Cum se procedeaza pentru a recunoaste si executa o hotarare din japonia? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Divort in canada si solicitare recunoastere romania mihaierica mihaierica Buna ziua ,am problema,este vorba de fratele meu ,plecat de ani multi in Canada ,a divortat acolo ,s-a recasatorit iar acum vrea recunosterea divortului in ... (vezi toată discuția)