avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... (situatie fara precedent?) Poate banca sa ne ia blocul?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

(situatie fara precedent?) Poate banca sa ne ia blocul?

Buna. Ma numesc Claudiu, si am o intrebare care nu cred ca s-a mai pus pana acum. Am cumparat un apartament in Cluj-Napoca, intr-un bloc care inca se mai construia pe baza unui antecontract in 3 rate. Firma constructoare stipula in antecontract ca cladirea va fi construita pe terenul proprietate a firmei liber de sarcini. In fapt, terenul fusese girat unei banci pentru un nou imprumut in ideea construirii altor blocuri. Actualmente forma constructoare este in prag de faliment (cerut de banca). Se pare astfel ca noi, locatarii care am achitat marea majoritate(95%) din suma catre firma constructoare si ne-am si mutat in apartamente suntem pe cale sa le pierdem in favoarea bancii care a cerut insolventa.

Intrebarea care as dori sa v-o pun este.... Chiar este posibil sa pierdem apartamentele in cazul insolventei firmei constructoare? Chiar poate banca sa ni le ia asa usor? Avem ceva legi care sa ne protejeze? Practic noi am fost inselati de firma constructoare, am dat banii iar acum vine banca sa ia totul. Ce credeti ca este de facut?

P.S. De asemenea, in antecontract se preciza ca ultima transa de 5% se va plati la INTABULARE dar de intabulare nu poate fii vorba pentru ca blocul nici macar nu este gata suta la suta (lifturile nu sunt instalate, etc). Credeti ca ar trebui sa platim si cei 5% ramasi firmei constructoare care e practic la un pas de faliment sau nu?

Va multumesc, si scuze de deranj.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 11:19, 1 Mai 2010
Faptul ca terenul a fost ipotecat in favoarea bancii nu este de natura a va stinge dreptul de proprietate asupra locuintei. In conditiile in care firma constructoare a intrat in procedura de insolventa va trebui sa discutati cu lichidatorul judiciar masurile viitoare.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Sunt mai relaxat putin acum. As mai avea o intrbare daca se poate. Oare ce sa fac in legatura cu plata ultimei rate (5% din valoarea totala a apartamentului). Firma constructoare incearca sa ne faca sa le dam si ultimul banut inainte sa intre ei in faliment. Dar in antecontract scrie ca ultima plata de 5% trebuie data numai odata cu intabularea, fapt care evident nu se va intampla curand avand in vedere ca firma constructoare intra in faliment.... Nu stiu daca sa le dau banii sau sa astept si sa vorbesc cu lichidatorul judiciar. Dumneavoastra ce credeti?

Va multumesc foarte mult.
Trebuie sa aveti in vedere art. 93 ind. 1 din Legea nr. 85/2006 (Legea privind procedura insolventei).

Acest articol spune urmatoarele:
''Obligaţiile rezultând dintr-un antecontract de vânzare-cumpărare cu dată
certă, anterioară deschiderii procedurii, în care promitentul-vânzător intră în
procedură, vor fi executate de către administratorul judiciar/lichidator la cererea
promitentului-cumpărător, dacă:
- preţul contractual a fost achitat integral sau poate fi achitat la data cererii, iar
bunul se află în posesia promitentului-cumpărător;
- preţul nu este inferior valorii de piaţă a bunului;
- bunul nu are o importanţă determinantă pentru reuşita unui plan de
reorganizare.''

O problema asemanatoare cu cea ridicata de dvs. s-a mai discutat pe acest forum.
Solutia o puteti gasi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare cu o firma aflata in insolventa ContSters241534 ContSters241534 Buna, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o persoana juridica in 2007 pentru un apartament. Am achitat in totalitate contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament ipotecat vulpoiul vulpoiul Am achizitionat un apartament in cluj de la o firma printrun antecontract ,am platit ratele stipulate in antecontract la termen urmand ca suma de 800 de euro ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare apartament cu firma in insolventa alexa_1807 alexa_1807 Buna, am un antecontract de vanzare cumpare pentru un apartament incheiat in 2008 si am achitat la data semnarii aproximativ 90% din pretul apartamentului. ... (vezi toată discuția)