avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea tacita a succesiunii!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea tacita a succesiunii!

Buna ziua!
Am o speta si as dori sa va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi, mentionez ca nu sunt jurist!

Bunicii mei, sunt ambii decedati, cu doi fii care au ajuns in fata instantei pentru dezbaterea succesiunii!
Prima a decedat bunica mea, in urma cu 3-4 ani si anul trecut bunicul meu!
Dupa moartea bunicii nici unul dintre fii nu a facut o declaratie in fata notarului de acceptare expresa a succesiunii, in termenul de 6 luni prevazut de codul civil, parintii mei au fost cei care au facut cheltuieli cu immormantarea, au cumparat locurile de veci, si tot ce tinea de inmormantare!
Mentionez ca nici unul dintre fii nu locuia cu bunicii.
In continuare parintii mei s-au ingrijit de bunicul meu pana in momentul in care celalalt fiu, deci unchiul meu s-a mutat acolo abuziv, fara a-si trece domiciliul pe C.I., avand domicilul in alt judet pana in ziua de astazi cand scriu acest mesaj!
De cand s-a mutat acolo parintii mei au inceput sa ajunga mai rar acolo din cauza ca el este foarte agresiv si violent, ne ameninta, s.s.m.d., avand de la bunicul meu mai multe plangeri scrise de evacuare, dar care nu s-au materializat pana cand bunicul meu a decedat!
Acum unchiul meu invoca faptul ca el s-a mutat acolo si a acceptat tacit succesiunea, iar noi nu!
Mentionez ca dupa decesul bunicului parintii mei au acceptat expres succesiunea in fata notarului!
Acum avocatul lor spune ca noi nu am acceptat succesiunea dupa mama, iar ca s-a mutat acolo da!
Ce ma sfatuiti sa folosim in favoarea noastra pentru a demonstra ca tatal meu(unul dintre fii defunctului) nu a renuntat niciodata la succesiune, desi nu a facut nicio cerere de acceptare expresa in fata notarului in termenul legal dupa decesul bunicii mele!


Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 10:25, 30 Aprilie 2010
Buna ziua !
Sa demonstrati ca nu ati renuntat la succesiune ??? :O=D>:stunned:
In caz de deces al unei persoane, patrimoniul succesoral se transmite de drept catre mostenitori, acestia isi pot exprima vointa in sensul acceptarii mostenirii. Numai faptul ca nu ati renuntat expres la mostenire si v- ati prezentat in instanta este fara echivoc ca acceptati mostenirea. Nu trebuie sa probati cu nimic !
Dreptul de optiune succesorala in termenul de 6 luni este dat pentru a renunta expres la succesiune sau a a ccepta aceasta succesiune cu anumite conditii( rezerve).
Dreptul de optiune succesorala se poate manifesta prin:
a. Acceptare pura si simpla in care caz mostenitorul va raspunde pentru datoriile si sarcinile mostenirii si cu bunurile proprii.
b. Acceptare sub beneficiu de inventar cand mostenitorul va raspunde pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai in functie de activul dobandit prin mostenire.
c. Renuntarea la mostenire prin care in acest mod se desfiinteaza retroactiv vocatia succesorala.

Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)
Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)