avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul concediu pre si postnatal pentru functionarii ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul concediu pre si postnatal pentru functionarii publici cu statut special

Buna ziua,
as dori o lamurire:
in luna martie am intrat in concediu prenatal si nu imi este foarte clar cum se calculeaza plata acestui concediu.
Am inteles ca functionarii publici cu statut special nu beneficiaza de prevederile O. U. G. nr. 158/2005, conform careia indemnizatia de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni:
ART. 61
Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si persoanelor care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cu exceptia cadrelor militare in activitate si a functionarilor publici cu statut special.

In Ordonanta 64 din 2006 privind salarizarea fpss, cf.
ART. 38. -
(1) Functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pe timpul cat se afla in delegare, detasare, incapacitate temporara de munca, concediu de odihna, concediu de maternitate, alte concedii platite, precum si invoiri platite care se acorda in baza dispozitiilor legale in vigoare, primesc salariile de baza si celelalte drepturi banesti avute, inclusiv sporurile de care beneficiaza, potrivit legii.

Nelamurirea mea este daca in cazul fpss se aplica prevederile art. 42 din CODUL FISCAL:
Art. 42 - In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii.
Cei de la Serviciul financiar-contabilitate din unitatea mea mi-au spus ca se impoziteaza si asa am si primit banii aferenti lunii martie.

Va multumesc pentru intelegere!
Cel mai recent răspuns: mira nic , utilizator 14:01, 5 Mai 2010
au gresit.. duceti va cu textul legal si arati le ca nu aveau dreptulsa va retina din indeminzatie.. in plus, dupa cum bine vedeti, va primiti salariul integral nu 85% ca restul oamenilor muncii
Va multumesc pentru raspuns!
Din pacate, desi le-am prezentat celor de la contabilitate articolul din Codul Fiscal, raspunsul a fost ca nu se poate sa primesc "mai multi bani stand acasa decat daca merg la servici"!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate 2010 daniellem daniellem Buna ziua!sunt in concediu de maternitate din ianuarie 2010 si din cate stiu acest tip de concediu nu se impoziteaza.Eu am fost platita ca si pe un concediu ... (vezi toată discuția)
Impozit pe salar SIIA SIIA daca ma poate ajuta cineva cu urmatoarea problema : se retine impozit la concediu medical pentru ingrijire copil bolnav sau nu? (vezi toată discuția)
Concedii neimpozitabile???? ContSters243704 ContSters243704 concediu d risc,maternal si de crestere se impoziteaza? c.de risc se plateste cu 75%din brut neimpozitabil? c .de maternitate se pateste cu85% din brut din ... (vezi toată discuția)