avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art. 166 din Codul de Procedura Civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art. 166 din Codul de Procedura Civila

Se poate considera ca fiind judecata o actiune care a fost respinsa ca fiind nefondata, in urma admiterii exceptiei lipsei calitatii procesual pasive a unora dintre partile chemate in instanta?
Autoritatea de lucru judecat nu presupune o hotarare pe fond?
Cel mai recent răspuns: Alis C. , utilizator 13:46, 30 Aprilie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Actiunea nu este judecata in urma admiterii exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive. In acest caz, este posibil să se formuleze o nouă acţiune împotriva persoanei obligate în raportul juridic dedus judecăţii (cea care ar avea calitate procesuala pasiva). Exercitarea actiunii facandu-se in termenul de prescriptie.

2. Puterea lucrului judecat nu este reglementată în mod expres ca efect al hotărârii judecătoreşti, ci ca o prezumţie legală absolută irefragabilă în art.1201 c.civ. şi ca o excepţie procesuală de art.163 c.proc.civ.
Potrivit art.1201 c.civ., este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate.
Din examinarea art.1201 c.civ., reiese că autoritatea lucrului judecat este condiţionată de tripla identitate a celor trei elemente : obiect, cauză şi părţi .
Multumesc, si totusi nu sunt pe deplin lamurita! La prima actiune pe care am inaintat-o, am chemat in judecata, pe langa cel care putea fi tras la raspundere, si alte parti asupra carora s-a admis exceptia lipsei calitatii procesual pasive, iar obiectul cererii era acela de modificare a unei fise de evaluare.
Intrucat mi s-a respins actiunea ca fiind nefondata, am considerat ca se cade sa depun o noua actiune in care sa chem doar pe cel legal raspunzator si schimband obiectul cererii, din acela de a modifica, precum era formulat in prima actiune, in acela de a anula fisa de evaluare vizata.
Insa, daca prima data nu am mentionat strict partea cu calitate procesual pasiva si obiectul era unul in afara competentei tribunalului, sectia contencios-administrativ, adica acela de a modifica fisa de evaluare, actiunea fiind respinsa ca nefondata, a doua oara, desi viza strict partea raspunzatoare, iar obiectul cererii era altul si de competenta instantei la care m-am adresat, a fost de asemenea respinsa ca fiind nefondata, doar ca pe temeiul autoritatii de lucru judecat!
De aici dezamagirea mea sa constat ca in fond nu s-a judecat nimic, insa s-au ridicat exceptii, care din punctul meu de vedere nu sunt suficiente ca sa nu vezi ca "fumul nu iese fara foc"!:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excepþia puterii lucrului judecat angelescudum_TM angelescudum_TM Pentru a putea beneficia de ,,Excepţia puterii lucrului judecat", una din părţile aflate într-un proces, este obligată să anexeze la (,,întâmpinare, ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos un raspuns argumentat juridic la urmatoarea speta =presedinte de asoc prop pierde un proces in temeiul exceptiei lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)
Actiune noua dupa perimarea actiunii initiale, se poate? eagle_free eagle_free Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Intr-o carte de drept numita - exceptiile procesuale in procesul civil - monografie (autor Mihaela Tabarca) am citit ca ... (vezi toată discuția)