Buna ziua.
As avea si eu o intrebare. Intr-o carte de drept numita - exceptiile procesuale in procesul civil - monografie (autor Mihaela Tabarca) am citit ca daca o actiune se respinge pe anumite exceptii si nu se intra cu judecata pe fondul cauzei, respectiva solutie nu intra in autoritate de lucru judecat si se poate introduce o noua actiune, dupa ce cauza care a dus la admiterea exceptiei na mai exista. Asemenea exceptii ar putea fi: exceptia lipsei calitatii procesuale si exceptia de prematuritate.
Citez de la pag. 119 din carte cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale: "Daca actiunea a fost respinsa ca efect al admiterii exceptiei, este posibil sa se formuleze o nou actiune fei de persoana cu calitate procesuala (in cazul in care actiunea a fost respinsa pentru lipsa calitatii procesuale pasive) fie impotriva persoanei obligate in raportul juridic dedus judecatii (atunci cand actiunea a fost respinsa pentru lipsa calitatii procesuale pasive).
Citez si de la pag. 122 din carte cu privire la exceptia de prematuritate:
"Daca se admite exceptia de prematuritate, actiunea va fi respinsa in consecinta.
Deoarece nu s-a intrat in cercetarea fondului dreptului, dupa implinirea termenului sau conditiei, o noua actiune va putea fi promovata inauntrul termenului de prescriptie extinctiva."
Intrucat in aceasta carte nu se precizeaza daca ar fi admisibila sau nu o noua actiune dupa respingerea actiunii initiale ca fiind prematura (pe exceptia prematuritatii), intrebarea mea ar fi urmatoarea:
Credeti ca s-ar putea introduce o noua actiune cu acelasi obiect si aceleasi parti, daca actiunea initiala s-ar respinge ca prematura si ar ramane irevocabila?
Multumesc anticipat pentru pareri.
~ final discuție ~