avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu o mare nelamurire pe care o am si nu stiu unde sa ma interesez cum se procedeaza.
Lucrez la o firma de aproape 2 ani pe perioada determinata.Sunt insarcinata in 33 de saptamani iar data probabila a nasterii fiind 17 iunie 2010.Medicul de familie mi-a dat concediu prenatal inepand cu 26 aprilie.Contractul la firma care lucrez expira pe 31 mai.Intrebarea mea este daca mai beneficiez de prenatal si postnatal daca contractul imi expira pe 31 mai si acestea sunt platite de angajator?Eu sunt in prenatal pana la data probabila a nasterii 17 iunie iar dupa nastere am 42 zile postnatal,perioada in care sunt descoperita.In cazul in care nu beneficiez de postnatal ce as putea face sa primesc totusi acesti banuti pana la depunerea dosarului pentru crestere copil?
Mai as avea o intrebare:Din septembrie 2009 mi-am depus ct de munca perioada nederminata pentru 2 ore la o alta firma si imi platesc taxele la stat deoarece mi-a fost teama sa nu am vreo zi fara plata daca lucrez pe perioada determinata.Intrebarea este daca trebuie sa imi fac din luna iunie la aceasta firma norma intreaga de 8 ore?Pe perioada de 2 ani cat sunt in crestere copil mai imi merge vechimea la aceasta firma si mai trebuie sa platesc ceva la stat sau contractul inceteaza in aceasta perioada?

Va multumesc frumos petru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: hdana , utilizator 17:20, 13 Mai 2010
Nu conteaza pe ce durata aveti contractul....totul este 12 luni sa realizati venituri( cat de mici) si sa nu aveti intreruperi.rezulta ce indemnizatie de crestere copil veti primi sigur, ai se va cumula de la cele doua servicii.:D
1. Concediul de maternitate (pre si post natal) se suporta integral de Casa de Sanatate, chiar daca il plateste angajatorul (acesta recupereaza banii integral).
2. Contractul individual de munca (CIM) inceteaza, de drept, la data expirarii sale iar concediul de maternitate este platit de Casa de Sanatate, unde veti duce certificatul medical.
3. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 32. -
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
4. Incepand cu a 43-a zi de la nastere puteti intra in CCC pana la 2ani.
5. Nu e nevoie sa modificati CIM, din 2 ore in 8 ore.
6. Pentru a intra in CCC faceti cerere la angajator iar acesta va suspenda CIM pe acesta perioada. Perioada de CCC este perioada asimilata stagiilor de cotizare la Pensii si Sanatate.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc din suflet pentru raspunsul dat....acum m-am mai linistit.....

Va doresc o zi buna!
tudorvaleriu a scris:

1. Concediul de maternitate (pre si post natal) se suporta integral de Casa de Sanatate, chiar daca il plateste angajatorul (acesta recupereaza banii integral).
2. Contractul individual de munca (CIM) inceteaza, de drept, la data expirarii sale iar concediul de maternitate este platit de Casa de Sanatate, unde veti duce certificatul medical.
3. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 32. -
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
4. Incepand cu a 43-a zi de la nastere puteti intra in CCC pana la 2ani.
5. Nu e nevoie sa modificati CIM, din 2 ore in 8 ore.
6. Pentru a intra in CCC faceti cerere la angajator iar acesta va suspenda CIM pe acesta perioada. Perioada de CCC este perioada asimilata stagiilor de cotizare la Pensii si Sanatate.

buna seara! ca intotdeauna raspunsuri prompte si pe intelesul tuturor. Dar am si eu o intrebare: o persoana este in concediu medical 01- 27 mai, in 21 mai ii expira contractul pe durata determinata, cum procedeaza pentru a primii restul de bani? Pe 28 mai va intra in concediu prenatal, va depune certificatul de prenatal la casa de sanatate? Va multumesc
1. Restul de bani este platit de Casa de Sanatate, pe baza exemplarului din certificatul medical care ajunge la ei.Pentru asta trebuie sa va prezentati la Casa de Sanatate cu decizia de incetare a CIM pe perioada determinata.
2. Certificatele medicale cu concediul de maternitate le depuneti lunar la Casa de Sanatate.
3. Dar ar fi mai bine ca dupa incetarea CIM sa intrati in somaj si depuneti aici certificatele medicale si apoi, tot de aici, intrati in CCC pana la 2ani.

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal si post natal florentina_hender florentina_hender Buna ziua Vin si eu cu o solicitare. Sunt insracinata in 6 saptamani, ar trebui sa nasc pe 3 mai 2015. Insa sunt angajata pe prioada determinata de 1 an de ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal aryana2012 aryana2012 Buna ziua, Sunt in concediul postnatal si imi expira contractul de munca in data de 31.oct.2012. Am intrat in conceiu prenatal in data de 01.aug.2012 si am ... (vezi toată discuția)