Buna ziua,
Sunt in concediul postnatal si imi expira contractul de munca in data de 31.oct.2012. Am intrat in conceiu prenatal in data de 01.aug.2012 si am nascut in data de 17.sept 2012.
Restul de zile de concediu postnatal vor fi platite de catre CASMB?
Si daca puteti sa-mi puneti care sunt documentele necesare care trebuiesc depuse la CASMB?
Dupa incetarea CIM, plata concediului medical o va face casa de sanatate.
OUG nr. 158/2005: ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurãri de sãnãtate, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevãzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.
Norme de aplicare a OUG nr. 158/2005: ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru drepturile care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), se efectueazã pânã la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberãrii de certificate medicale.
(2) În vederea preluãrii în platã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a drepturilor care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), angajatorii sau, dupã caz, persoanele interesate depun urmãtoarele acte la casele de asigurãri de sãnãtate:
a) lista angajaţilor aflaţi în platã de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) situaţia plãţii lunare a drepturilor pânã la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncã, cu indicarea temeiului legal; d) actele medicale şi alte acte prevãzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirãrii termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncã, cu viza inspectoratului teritorial de muncã, dupã caz; .......
1. Contractul individual de munca (CIM) pe eprioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat mindiferent de starea in care va aflati dvs. la acea data.
2. In situatia dvs. aveti doua posibilitati:
A) - Deoarece concediul de maternitate a inceput inainte de a inceta CIM certificatele medicale le depuneti la CASMB care le va plati.
- În vederea preluării în plată de catre CSAMB a drepturilor de concedii medicale se depun urmatoarele acte:
a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă (incepand cu 01.01.2011 nu mai este nevoie de viza ITM).
- Actele de la lit.a) si b) le solicitati angajatorului.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti intra in CCC.
B) - Daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj veti putea sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- In maximum 10 zile de la incetarea CIM va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate, in continuare, si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.