avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara,
Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe perioada determinata de 1 an.Intre timp am ramas insarcinata iar pe data de 10 august 2014 urmeaza sa dau nastere celui de al 2 copil.
Exista posibilitatea de a nu beneficia de aceasta indemnizatie in aceste conditii?!!!
VA MULTUMESC !!!:))
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:40, 21 August 2014
1. Daca data de 10.08.2014 este data prezumata a nasterii, atunci perioada eligibila care se ia in calcul pentru indemnizatia CCC este septembrie 2013 - august 2014.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Avand in vedere ca aveti c.i.m. pe durata determinata, la incetarea c.i.m. va trebui sa va inscrieti la AJOFM.

In perioada cat sunteti in somaj puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si apoi de CCC. Certificatele de concedii medicale se vor depune la AJOFM care le va plati.

Cererea pentru acordarea CCC se face catre AJOFM, iar actele pentru acordarea indemnizatiei CCC se vor depune la Primaria in raza careia aveti domiciliul/resedinta.

Pe durata concediilor medicale si a CCC este suspendata plata indemnizatiei de somaj care se relua dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede urmatoarele :

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

3. In consecinta, veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC, intrucat in calculul celor 12 luni va intra si perioada in care beneficiati de indemnizatia de somaj sau sunteti in concediu de maternitate.

OUG nr.111/2010 prevede:
art.2 (5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
....
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
....
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pt raspunsul d-voastra, dar dosarul se poate depune mai devreme de incetarea a CIM-ului,sau in ziua respectiva?!
In aceasta situatie, concediul post/prenatal imi ca fi platit de catre ajofm sau de catre angajator??
Va multumesc anticipat
Dosarul la AJOFM se depune in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m., astfel incat sa puteti beneficia de somaj de la data incetarii c.i.m.

Concediile medicale se vor plati de catre AJOFM, dupa intrarea in somaj.
Sincere multumiri!! Sanatate multa va doresc.
buna ziua,revin cu cateva intrebari..
Peste cateva saptamani urmeaza sa intru in concediu prenatal pana pe 25 iulie cand c.m.i expira,fiind contract pe 12 luni...am inteles ca din mom. in care intru in prenatal contractul meu se suspenda iar angajatorul nu imi va mai da nimic (adeverinta pt spitalizare,etc ),este posibil ?
Dupa expirarea contractului,e posibil ca viitoarele concedii medicale sa fie platite de catre CASMB,deoarece am inteles ca as fi la limita cu cele 12 luni de cotizatie si sunt in pericol sa nu beneficiez nici de somaj.
Va rog,lamuriti-ma pt ca sunt disperata!!
Tin sa precizez ca si o info in plus ca in afara de acest contract nu am vechime in munca si am mai beneficiat o data de somaj in urma facultatii.
Va multumesc!!

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie CRISCC CRISCC buna ziua, sunt insarcinata in 7 sapt si sunt in concediul medical fiind sarcina cu risc,am fost intrnata si dupa am primit concediu pe 2 sapt cu cod 01, cat ... (vezi toată discuția)
Expirarea cim cu 3 saptamani inaintea datei probabile a nasterii daria7 daria7 Buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine cum ar trebui sa procedez mai este pana la momentul acela insa stau cu frica. lucrez cu contract determinat pe un an ... (vezi toată discuția)