Buna ziua !
Sunt proaspat medic specialist ( am dat examenul de specialitate in sesiunea martie 2010 ) , si sunt insarcinata in apox. 7 saptamani . Am fost angajata a unui spital din Bucuresti timp de 5 ani , pe perioada determinata , ca medic rezident. Rezidentiatul l-am terminat la data de 31.01.2010 ( l-am inceput la 01.02.2005). Nu am solicitat somaj de la aceasta data , fiind ocupata cu pregatirea si cu formalitatile pentru examenul de specialitate . Pana acum , nu am gasit un loc de munca si nu sunt angajata . Ce posibilitati financiare exista pentru mine in aceste conditii? ( nu am servici de 3 luni , insa nici nu am solicitat pana acum inregistrarea ca somer ; o mai pot face de acum inainte ? As pierde din drepturi in acest conditii ? Cum se va calcula suma pe care o voi primi ca indemnizatie de somaj si pentru cat timp voi primi acesti bani ? ) .
Este prima data cand ma aflu in situatia de a fi somera ( si insarcinata pe deasupra ) si nu stiu unde sa ma adresez .
In asteptarea unui raspuns, va multumesc ! Diana
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat an plata;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca an a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute mai sus este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate an functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate on functie de stagiul de cotizare, prevazute mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Multumesc !
Din cate inteleg eu , mai convenabil ar fi 85% din media ultimelor 12 luni . As mai avea o intrebare. Practic, cine imi va palti aceasta suma ? Spitalul unde am lucrat sau sistemul de somaj? Mentionez ca am fost angajata cu carte de munca, insa aceasta se afla acum in posesia mea , nu mai este la angajator deoarece contractul de munca pe durata determinata s-a incheiat. Pe scurt : care este pasul urmator, unde trebuie sa merg sa ma adresez, sa anunt ca sunt insarcinata si sa beneficiez de drepturile cuvenite ?
Multumesc inca o data !
1. La dvs. sunt trei probleme distincte: somajul, concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului (CCC) pana la 2 ani.
2. Daca ati avut contract individual de munca pe perioada determinata, la incetarea acestuia puteti beneficia de indemnizatie de somaj. Deja ati intarziat 3 luni. Perioada de somaj va fi aceeasi numai ca va incepe de la data depunerii actelor la Agentia de Somaj. Prezentati-va urgent la Agentia de Somaj de care apartineti!
3. In somaj fiind veti putea beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si CCC. Toate acestea suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, la terminarea acestora.
4. Certificatele medicale de boala si de maternitate le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
5. Problema mai complicata este la CCC din cauza acelei pauze de 3 luni. Pentru a beneficia de indemnizatie de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri profesionale supuse impozitarii (ex: salarii) sau perioade asimilate acestora.
6. Deoarece sunt multe de spus aici, va rog sa-mi dati o adresa de e-mail ca sa va trimit legislatia care sa va lamureasca.
7. - Indemnizatia de somaj este platita de stat prin AJOFM;
- Concediul de maternitate este platit de Casa de Sanatate (prin AJOFM daca sunteti in somaj);
- CCC este platit de stat prin Agentia de Prestatii Sociale.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine , avand in vedere urmatoarea situatie: pana pe data de 16 august anul curent am fost angajata pe perioada nedeterminata , fara intrerupere in 15 ani de munca.Am fost disponibilizata incepand cu data de 16 august.in septembrie am reusit sa adun toate actele si sa ma inscriu in evidenta la somaj, cu data de 29, pentru 12 luni.Intrebarea mea este urmatoarea : in cazul unei sarcini ce venit se va lua in calcul pentru stabilirea idemnizatiei pe perioada CIC, si daca voi intampina peobleme la depunerea dosarului avand in vedere ca am o intrerupere din data de 16 august pana la data de 29 septembrie.Multumesc
Tanyla:
1. In cele 12 luni premergatoare nasterii trebuie sa aveti venituri profesionale supuse impozitarii sau perioade asimilate acestora.
2. In perioadele asimilate intra si lunile in care sunteti in somaj.
3. Sunt luate in calcul si fractiunile de luna. Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevazute ca perioade asimilate. Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât jumatate din zilele lucratoare ale lunii.
4. Luna august 2010 are 22 de zile lucatoare din care ati lucrat 10. Luna septembrie are 22 de zile lucratoare din care 2 zile suntei in somaj. asadar numai luna septembrie poate fi luata in calcul.
5. Programati sarcina in asa fel incat sa nasteti cel mai devreme in septembrie 2011 pentru a prinde numai luna septembrie in cele 12 luni premergatoare nasterii.
6. Fiind in somaj puteti intra in concediu medical (daca este cazu), in concediu de maternitate si apoi in CCC pana la 2 ani.
7. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestor concedii. prelungiti astfel perioada de somaj.
8. Certificatele de concediu medical sau de maternitate le prezentati la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste. Cererea de intrare in CCC o faceti tot catre Agentia de Somaj.