avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despagubiri energie electrica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despagubiri energie electrica

buna! Ma numesc ifrim lavinia am o proprietate in centrul satului unde am in curte un transformator si 3 stalpi de la energie electrica. Am facut proiectul de casa iar eon Moldova SA nu-mi aproba locul de casa fiindca este sub inalta tensiune .Cat ar fi distanta de la inalta tensiune? As dori sa-mi dati sfaturi daca EON are vre-o obligatie fata de mine.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ifrim lavinia , utilizator 22:32, 30 Aprilie 2010
Ar trebui sa aiba acordul proprietarului terenului pe care este amplasamantul. Poate ati cumparat proprietatea, iar fostul propriear si/a dat acordul sau poate antecesorii dvs, de la care ati dobandit terenul.
nu este nici un act prin care am dat terenul
Mergeti la societate si cereti/le explicatii, sa va lamureasca, cu acordul cui au edificat. Dar, daca a fost terenul dvs. cum de nu ati vazut ca isi instaleaza amplasamentele pe teren? De cat timp se afla ridicat acolo transformatorul? Cum de dvs. abia acum va intrebati , cu ce drept se afla acolo ? trebuie sa fie ceva, altfel nu primeau certificatul de urbanism de la primarie.
Stalpii de transport energie, conductele de gaz, conductele de apa, titei, etc sunt considerate lucrari de interes national.
Pana in 2004 proprietarii de terenuri afectate de asfel de lucrari dadeau in judecata societatile detinatoare si in unele cazuri castigau, obligandu-le sa plateasca despagubiri sau sa modifice traseele de transport.
Ulterior (imi scapa actul normativ si anul), Guvernul a emis un act normativ prin care stipula ca" terenurile afectate de... sunt si raman in proprietatea detinatorului conductelor, stalpilor, etc(n-am citat exact)".
Prin acest articol s-a creat premisa unei exproprieri mascate pentru cauza de utilitate publica, fara o "prealabila si dreapta despagubire" fata de proprietarul terenului.
Este clar ca acest act normativ este neconstitutional, insa sunt putini cei care actioneaza in judecata aceste regii (EON, CEZ, DISTRIGAZ, ROMPETROL, APANOVA, etc)

Am o situatie similara cu un teren langa Bucuresti. Am primit informatia ca distanta de la axul central al firelor de inalta tensiune trebuie sa fie de 16ml, iar in jurul stalpului de 50ml.
Transformatorul se afla din 1970 cand terenul era proprietatea statului , nu am stiut nimic ca ne poate afecta la ridicarea unui imobil.

Alte discuții în legătură

Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata ole ole Buna ziua, Inca nu am gasit un raspuns la problema mea si de aceea sper sa ma ajute cineva... Am un teren care este travesrsat de stalpii de inalta tensiune ... (vezi toată discuția)
Teren sub linii transport energie electrică, reglementări construcție laurentiuu laurentiuu Doresc sa cumpar un teren deasupra caruia trec linii de curent.Nu sunt stalpi inalti (inalta tensiune) ci stalpi obisnuiti dar cu transformatoare pe ei ( cred ... (vezi toată discuția)
Stalp curent daniel08 daniel08 am o vie pe care se afla un stilp care sustine firele de inalta tensiune ,nu ar fi normal ca cei de la cez sa plateasca o taxa pentru acea portiune de teren ... (vezi toată discuția)