avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata

Buna ziua,
Inca nu am gasit un raspuns la problema mea si de aceea sper sa ma ajute cineva...
Am un teren care este travesrsat de stalpii de inalta tensiune ce apartin de Electrica, in peste 80% din suprafata. Din cauza acestora nu se poate construi pe acest teren, decat la o distanta de 4-6 m de sub linia de inalta tensiune, distanta la care se afla deja vecinul meu. Daca nu pot sa construiesc nimic (ceea ce nu mi se pare normal), macar sa-mi plateasca chirie Electrica pentru faptul ca stalpii sunt amplasati pe teren, si liniile il traverseaza.
Cel mai recent răspuns: sevenx , utilizator 09:46, 5 Octombrie 2009
Stalpii erau pe teren cand ati cumparat terenul? Pe planul cadastral sunt figurati acesti stalpi?
Cei de la care ati cumparat ce v-a spus ceva de acesti stalpi?
apaidiu a scris:

Stalpii erau pe teren cand ati cumparat terenul? Pe planul cadastral sunt figurati acesti stalpi?
Cei de la care ati cumparat ce v-a spus ceva de acesti stalpi?



Daca raspunsul este pozitiv, nu veti avea castig de cauza.
Puteti obtine despagubiri de la operatorul liniei de transport energie electrica. Acel operator are dreptul de uz si servitute cu titlu gratuit numai pentru terenurile proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale (judete,orase, comune). Deoarece drepturile de uz si de servitute se exercita de titularul licentei de transport pe toata durata de utilizare a retelei de transport, afectarea terenului proprietate privata este de nivel maxim, tinand cont si de restrictiile la construire in sarcina proprietarului.
Pentru rezolvarea unor asemenea situatii, operatorul de transport propune proprietarului privat al terenului semnarea unei conventii cadru, clauzele conventiei putand fi negociate, in special in ceea ce priveste nivelul despagubirii datorate proprietarului. In calitate de proprietar al terenului, dumneavoastra puteti solicita operatorului incheierea unei conventii pentru stabilirea modului de exercitare a drepturilor operatorului si a despagubirilor pe care vi le datoreaza. Operatorul este obligat ca in maxim 30 de zile de la cererea dumneavoastra sa incheie conventia pe care o solicitati. Cererea trebuie sa fie scrisa, neechivoca si sa includa dovada ca sunteti proprietar (act de proprietate, dovada inscrierii dreptului in cartea funciara), nivelul despagubirii, identificarea terenului, modalitatile de plata anuale/lunare/semestriale, termenul de plata, consecintele intarzierii platilor etc. Orice contrapropunere din partea operatorului trebuie sa o studiati cu atentie, fara graba. Cand se determina despagubirile se tine cont de cel putin urmatoarele : suprafata de teren afectata; tipurile de culturi si plantatii, precum si amenajarile afectate; activitatile restranse. Insistati asupra determinarii despagubirilor si in functie de beneficiile pe care nu le mai puteti realiza din punct de vedere constructiv si al valorificarii dreptului de proprietate prin instrainare. In cazul in care nu veti ajunge la o intelegere, va fi nevoie de o actiune in instanta pentru obligarea operatorului la despagubiri. Cu cat afectarea proprietatii este mai mare, cu atat nivelul despagubirilor creste.
In cazul in care sunteti de acord, puteti vinde terenul catre operatorul de transport, acesta fiind beneficiarul primei optiuni de cumparare. Daca gradul de afectare a terenului este maxim si dreptul de uz si de servitute al operatorului impiedica utilizarea terenului de catre proprietar, veti putea forta operatorul sa initieze o actiune conform procedurilor legale de expropriere pentru cauza de utilitate publica, cu plata despagubirilor.
Buna ziua,
Sunt intr-o situatie similara cu 2 stalpi electrici pe terenul meu, doar ca eu nu l-am cumparat ci l-am mostenit de la parinti. Am facut o sesizare atat la E-ON (distribuitorul zonal) cat si la ANRE. Am primit acelasi argument din ambele parti:
Legea energiei electrice nr 13/2007 publicata in MO 52/23.01.2007.

Art 41. Alin 4. Terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt si raman in proprietatea publica a statului"

Va rog sa-mi spuneti ce pot face in conditiile de fata si care ar fi suportul legal.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face? elena49 elena49 Am primit titlu de proptietate pentru un teren intravilan (in mediul rural), cu o latime de 24m. Cand am solicitat autorizatia de constructie pt construirea ... (vezi toată discuția)
Teren cu linie electrica mario3164 mario3164 tatal meu a cumparat un teren in2002 si prin2006 l-a donat mie si sotiei dar problema este ca pe acest teren tranverseaza o linie electrica de 110 kv undeva ... (vezi toată discuția)
Stalpi de inalta tensiune pe proprietatea mea - despagubiri? catutza_picor catutza_picor am cumparat un teren,,,intravilan,cu o retea de analta tensiunie,care cuprinde 3 stalpi de beton si unul tip sonda care ocupa an jur de 20.. 30 de metri ... (vezi toată discuția)