avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce pot face?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce pot face?

Am primit titlu de proptietate pentru un teren intravilan (in mediul rural), cu o latime de 24m. Cand am solicitat autorizatia de constructie pt construirea unei case, mi s-a spus ca nu mi se poate elibera fiindca in lungul acestui teren trec doua linii electrice de 110KW (pentru o societate miniera) si conform normelor legale nu am voie. M-am adresat scris la ELECTRICA SA solicitand gasirea unei solutii si mi-au raspuns ca daca vreau neaparat sa construiesc sa mut liniile in alta parte pe cheltuiala mea. Dincolo de bataia de joc in care a fost dat raspunsul, ma imtreb daca asta este singura calr lrgala si daca Electriva sau societatea miniera nu pot avea alte solutii. Ce pot face?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 13:11, 15 Iunie 2009
Ce atitudine!Nu, eu cred ca trebuie sa-i notificati sa-si mute liniile iar daca nu vor sau nu pot din punct de vedere tehnic , sa-i actionati in justitie. Ei va folosesc terenul, sunt obligati sa va despagubeasca.Asa vad eu lucrurile.

succes
av. Ileana Schwarz
Este mai greu sa va luptati cu cei de la ELECTRICA, dar insa nu este imposibil. Va trebuie multa rabdare....dar se pare ca altceva nu aveti ce sa mai faceti.
Si eu va recomand sa notificati Electrica cu privire la despagubirea dv. pentru imposibilitatea uzarii de dreptul dv. de proprietate asupra terenului pe care sunt montati stalpii de inalta tensiune, sub sanctiunea introducerii unei actiuni in instanta, urmand a suporta toate cheltuielile ocazionate de aceasta.
Va recomand angajarea unui avocat care va sti cum sa procedeze si cu notificarea si cu actiunea, de asemenea trebuie sa va inarmati cu rabdare si nervi si bani...pentru onorarii avocat, experti, taxe timbru etc. Succes! ;)
Am oferit raspunsul de mai jos si unui alt utilizator, cu o problema similara. Daca il considerati util puteti sa procedati in consecinta, dar va recomand sa apelati la sprijinul unui avocat sau firma de avocatura. Daca recurgeti la procedura in fata justitiei, dupa ce ati epuizat calea cererii de incheiere a unei conventii, in mod sigur veti obtine despagubiri (la nivelul ce va rezulta din administrarea probelor in fata instantei), iar operatorul va fi indatorat si la acoperirea cheltuielilor de judecata pe care le veti face cu procesul: taxe, onorarii avocati+experti, deplasari in scopul procesului etc.
Puteti obtine despagubiri de la operatorul liniei de transport energie electrica. Acel operator are dreptul de uz si servitute cu titlu gratuit numai pentru terenurile proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale (judete,orase, comune). Deoarece drepturile de uz si de servitute se exercita de titularul licentei de transport pe toata durata de utilizare a retelei de transport, afectarea terenului proprietate privata este de nivel maxim, tinand cont si de restrictiile la construire in sarcina proprietarului.
Pentru rezolvarea unor asemenea situatii, operatorul de transport propune proprietarului privat al terenului semnarea unei conventii cadru, clauzele conventiei putand fi negociate, in special in ceea ce priveste nivelul despagubirii datorate proprietarului. In calitate de proprietar al terenului, dumneavoastra puteti solicita operatorului incheierea unei conventii pentru stabilirea modului de exercitare a drepturilor operatorului si a despagubirilor pe care vi le datoreaza. Operatorul este obligat ca in maxim 30 de zile de la cererea dumneavoastra sa incheie conventia pe care o solicitati. Cererea trebuie sa fie scrisa, neechivoca si sa includa dovada ca sunteti proprietar (act de proprietate, dovada inscrierii dreptului in cartea funciara), nivelul despagubirii, identificarea terenului, modalitatile de plata anuale/lunare/semestriale, termenul de plata, consecintele intarzierii platilor etc. Orice contrapropunere din partea operatorului trebuie sa o studiati cu atentie, fara graba. Cand se determina despagubirile se tine cont de cel putin urmatoarele : suprafata de teren afectata; tipurile de culturi si plantatii, precum si amenajarile afectate; activitatile restranse. Insistati asupra determinarii despagubirilor si in functie de beneficiile pe care nu le mai puteti realiza din punct de vedere constructiv si al valorificarii dreptului de proprietate prin instrainare. In cazul in care nu veti ajunge la o intelegere, va fi nevoie de o actiune in instanta pentru obligarea operatorului la despagubiri. Cu cat afectarea proprietatii este mai mare, cu atat nivelul despagubirilor creste.
In cazul in care sunteti de acord, puteti vinde terenul catre operatorul de transport, acesta fiind beneficiarul primei optiuni de cumparare. Daca gradul de afectare a terenului este maxim si dreptul de uz si de servitute al operatorului impiedica utilizarea terenului de catre proprietar, veti putea forta operatorul sa initieze o actiune conform procedurilor legale de expropriere pentru cauza de utilitate publica, cu plata despagubirilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata ole ole Buna ziua, Inca nu am gasit un raspuns la problema mea si de aceea sper sa ma ajute cineva... Am un teren care este travesrsat de stalpii de inalta tensiune ... (vezi toată discuția)
Teren cu linie electrica mario3164 mario3164 tatal meu a cumparat un teren in2002 si prin2006 l-a donat mie si sotiei dar problema este ca pe acest teren tranverseaza o linie electrica de 110 kv undeva ... (vezi toată discuția)
Cabluri de tensiune de la electrica trec prin proprietate. GermanAlex GermanAlex Am o proprietate de cateva hectare prin care trec cabluri de tensiune pe stalpi de la Electrica. Din cauza aceasta am probleme cu vanzarea anumitor loturi, iar ... (vezi toată discuția)