tatal meu a cumparat un teren in2002 si prin2006 l-a donat mie si sotiei dar problema este ca pe acest teren tranverseaza o linie electrica de 110 kv undeva dincolo de jumatatea terenului .la electrica au spus ca dau autorizatii de constructie ,la7m distanta de proiectia acestora pe teren.ce e drept ca aceste linii erau de la comunisti.eu doresc sa stiu: aceste linii in un mod sau altul pot disparea de pe propietatea mea, si cum sau sa-mi plateasca chirie electrica? cu toate ca eu as dori sa dispara aceste linii fara nici un cost din partea mea
Va raspund din experienta unchiului meu: are stalpi de electricitate si, evident, liniile, pe teren (fost agricol). Nu a rezolvat nimic, in nicio directie, deoarece i s-a comunicat - scris - ca sunt de utilitate publica. Pt ca exista probabilitatea ca situatia dv sa fie diferita puteti incerca sa cereti mutarea stalpilor si/sau liniilor (dar veti "muta" problema pe terenul altuia). Puteti solicita chirie, dar uzina electrica va refuza si va trebui sa apelati la instanta. Va puteti adresa instantei, dar va trebuie bani, nervi si timp. Sunt cateva idei, pe care le-a incercat cel despre care am mentionat.
Va urez succes!
Are stalpii pe teren! De aceea am scris: poate e alta situatia, poate aveti mai multi bani... S-a luptat, practic, cu morile de vant. Ah! Mai e un poate: poate veti gasi un avocat mai dedicat.
Căutaţi în istoricul terenului. Cu siguranţă că, la vremea cînd a fost instalată acea reţea, au existat acte normative care să reglementeze chestiunea, au existat acte prin care proprietarul de atunci a fost despăgubit.
Proprietarii ulteriori nu au făcut decît să dobîndească şi să transmită un teren grevat de un drept de servitute în favoarea acelei entităţi juridice care a avut în patrimoniu dreptul de exploatare a reţelei electrice.
Chiar dacă nu s-a plătit nicio despăgubire la vremea instalării reţelei, şi chiar dacă nu a existat acordul proprietarului de atunci, şi chiar dacă nu s-a instituit prin act act normativ un drept de servitute (îndoielnică ipoteză, dar teoretic posibilă) se poate invoca dobîndirea dreptului de servitute prin uzucapiune, ceea ce poate paraliza orice acţiune în instanţă cu privire la existenţa acelei reţele.
Mai mult, Legea energiei electrice nr.13/2007 (art.16 şi 19) vorbeşte despre un drept de uz asupra terenurilor proprietatea terţilor pe care sunt amplasate astfel de reţele, drept cu un conţinut mult mai extins decît dreptul de servitute de trecere a reţelelor (subteran, suprateran, aerian) peste acele terenuri.
Sincer să fiu, mă îndoiesc că aţi avea vreo şansă.