Daca detin un titlu executoriu in contra Statului prin MF si nu incep direct executarea silita , ci doar somarea si astept 6 luni iar debitorul - sa zicem - stinge creanta in termenul voluntar (de 6 luni) , nu mai putem vorbi de o "executare silita" , deci preved Art. 371^7 CPC << De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare facute dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu prin executare voluntara.>> nu mai sint aplicabile , asta insemnind ca eu devin platitorul onorariului executorului (nu exista executare silita , ci o plata voluntara ulterioara somatiei).Pe de alta parte , ca persoana fizica , nu am calitatea de a emite somatii , ci doar notificari , insa nici un termen nu curge de la o notificare , ci doar de la somatie (cele 6 luni dupa care debitorul poate fi executat silit).Pina in prezent nu am gasit nici un contract al vreunui executor judecatoresc pentru procedura somatiei , toti vor contract pentru "executare silita" (onorarii imense) chiar dk precizeaza ca vor face somatie si tbuie asteptat 6 luni.Pe de alta parte daca somatia NU APARTINE EXECUTARII SILITE si nu se face contract pentru ea , cine suporta cheltuielile cu onorariul si "alte cheltuieli" , Codul de procedura civila vorbind doar despre "executarea silita" ?...
Da, intr-adevar, dupa somatie emisa de executor, pe o perioada de 6 luni executarea silita se considera suspendata. Daca ordonatorul de credite al institutiei publice nu dispune efectuarea platii, executarea silita se va face cf. cpc.
Interesant este faptul ca somatia, in aceasta situatie nu are caracter de act de executare. Primul act de executare se va face abia dupa aceste 6 luni.
Pe de alta parte, obligatia stabilita intr-un titlu executoriu se aduce la indeplinire de buna voie..deci nu trebuie sa recurgem obligatoriu la executarea silita.
Trimiteti prin executor o Notificare..costa cam 100 lei..si atentionati unitatea respectiva ca are sa va plateasca acea suma din titlu.
Apoi veti vedea cum decurg lucrurile.
OG nr. 22/2002- modificata şi completata de L 110/2007
2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 2. - Dacă executarea creanţei stabilite prin titluri executorii nu începe sau continuă din cauza lipsei de fonduri, instituţia debitoare este obligată ca, în termen de 6 luni, să facă demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţia de plată. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somaţia de plată comunicată de organul competent de executare, la cererea creditorului.” de unde rezulta k notificarea nu produce efecte in termen de 6 luni , rezulta k tbuie sa fac somatie si nu notificare.Corect ?
F corect!
Eu v-am dat o idee ptr. a evita, cel putin la acest moment, plata partiala a onorariului executorului jud. ptr. constituirea unui dosar de executare. El nu are cum sa emita somatie decat dupa constiturea dosarului.
Notificarea va poate ajuta sa aratati..intr-o eventuala actiune viitoare , reaua credinta a debitorului dvs. care...avea obligatia sa se conformeze de buna voie obligatiei din titlu.
Executarea silita nu este obligatorie...ea este lasata la latitudinea creditorului.