avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie

Doresc sa stiu ce proceduri trebuie sa urmeze tatal meu vitreg ca sa ma poata infia problema este ca eu am 18 ani si vreau sa stiu daca trebuie sa il mai cheme si pe tatal natural la proces. Si cam cat dureaza toate procedurile. Si daca este costisitor acest lucru. Si pot deveni dupa aia mostenitor legal?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Mai 2010
rosu marin, utilizator
Cel mai recent răspuns: rosu marin , utilizator 20:53, 1 Mai 2010
Legea nr. 273/2004 privind adoptia prevede:
Art. 5 alin. 3: Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale.
.........................................................
Art. 9. -(1) Pot adopta numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cel pe care doresc sa il adopte.
(2) Pentru motive temeinice, instanta judecatoreasca poate incuviinta adoptia chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptatori este mai mica de 18 ani, dar in nicio situatie mai putin de 15 ani.
Art. 10. -(1) Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale si conditiile materiale necesare dezvoltarii depline si armonioase a personalitatii copilului.
(2) Indeplinirea garantiilor si conditiilor prevazute la alin. (1) se atesta de catre autoritatile competente, potrivit prevederilor prezentei legi.

Nu este necesar consimtamantul parintilor firesti ai adoptatului major, conform art. 12 alin. 4 din lege, ci doar al dv. si al adoptatorului in fata instantei, cu ocazia solutionarii cererii de incuviintare a adoptiei.
Procedura nu implica cheltuieli, iar in fata instantei lucrurile vor merge repede.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat
rosu marin a scris:

Si pot deveni dupa aia mostenitor legal?

Da. Veti avea acelasi drept ca si cum ati fi fiul lui biologic.
Multumesc foarte mult pentru sfat. :);)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)
Adoptie crausanda crausanda Dorim sa infiem un copil. Care este procedura, care sunt actele necesare si daca sunt anumite conditii pentru a putea adopta un copil? (vezi toată discuția)
Consimþãmântul adoptatorului magdazinculescu magdazinculescu In legatura cu legea adoptiei 273 modificata de legea 233/2011 Nu reusesc sa gasesc art.9 si 11, art abrogate de legea 233. In noul cod nu l gasesc, gasesc ... (vezi toată discuția)