avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie

Dorim sa infiem un copil. Care este procedura, care sunt actele necesare si daca sunt anumite conditii pentru a putea adopta un copil?
Cel mai recent răspuns: crausanda , utilizator 17:28, 12 Februarie 2010
Pentru adoptie este necesar sa aveti capacitate de exercitiu si sa aveti cu 18 ani mai mult decat cel pe care doriti sa il adoptati.Pentru motive temeinice, instanta judecatoreasca poate incuviinta adoptia chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptatori este mai mica de 18 ani, dar in nicio situatie mai putin de 15 ani. Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale si conditiile materiale necesare dezvoltarii depline si armonioase a personalitatii copilului. Persoanele care trebuie sa consimta la adoptie sunt urmatoarele:
a) parintii firesti sau, dupa caz, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie, in conditiile legii;
b) copilul care a implinit varsta de 10 ani;
c) adoptatorul sau, dupa caz, familia adoptatoare.
In mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului

Evaluarea garantiilor morale si a conditiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare se face, pe baza solicitarii lor, de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul acestora
Pe baza rezultatelor evaluari, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul adoptatorului sau familiei adoptatoare decide, in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de evaluare de catre adoptator sau familia adoptatoare, daca acesta sau acestia sunt sau nu apti sa adopte. In cazul unui rezultat favorabil al evaluarii, directia va elibera atestatul de persoana sau familie apta sa adopte. Atestatul eliberat de directia in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare este valabil pentru o perioada de un an.
Inainte de a sesiza instanta judecatoreasca cu privire al deschiderea procedurii adoptiei, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul copilului efectueaza demersuri pentru reintegrarea copilului in familie sau, dupa caz, pentru plasamentul copilului in familia extinsa sau substitutiva.
Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare in situatia adoptiei persoanei majore de catre familia care a crescut-o in timpul minoritatii si cel al adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv.
Adoptia nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte, astfel incat instanta sa poata aprecia, in mod rational, asupra relatiilor de familie care s-ar stabili daca adoptia ar fi incuviintata. In perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, directia de la domiciliul adoptatorului sau familiei adoptatoare urmareste evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si persoana sau familia careia i-a fost incredintat, intocmind in acest sens rapoarte bilunare. La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei, directia intocmeste un raport final referitor la evolutia relatiilor dintre copil si adoptatori, pe care il comunica instantei competente in vederea solutionarii cererii de incuviintare a adoptiei.
Legea 273/2004 reglementeaza regimul juridic al adoptiei.
Daca nu angajati un avocat pt. asistenta in acest sens, atunci va voi spune ca procedura cuprinde o parte administrativa si una judiciara, iar pentru cunoasterea ei pe indelete (fiind destul de ...elaborata :D ), puteti studia (chiar si de pe internet, cu minim efort), Legea 243/2004, privind protectia copilului prin adoptie. Procedura o veti gasi acolo, in integralitatea ei.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
ContSters36411, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie BUSUIOCILUS BUSUIOCILUS vreau sa stiu daca o pot infia pe nepoata mea de la fata care sta la mine de cand s-a nascut, in certificat la tata e linie,fiica mea este casatorita si are cu ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi adoptat copilul fara consimtamantul tatalui? dandanaua dandanaua Concret:Un cpil, nascut de o mama labila psihic ( cu acte medicale in regula) si un tata care figureaza doar in certificatul de nastere al copilului ca ... (vezi toată discuția)
Adoptie bubulina18 bubulina18 suntem o familie care nu putem avea copii. sotul vrea sa recunoasca copilul unei fete de 17 ani,.copil care de fapt nu este al lui. mama de 17 ani renunta la ... (vezi toată discuția)