avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie

vreau sa stiu daca o pot infia pe nepoata mea de la fata care sta la mine de cand s-a nascut, in certificat la tata e linie,fiica mea este casatorita si are cu sotul actual 3 copiii,parintii lui nu o accepta pe nepoata asa ca am luat-o la mine ,.multumesc
as infia-o daca s-ar putea, imi puteti spune daca se poate si ce trebuie sa fac
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:06, 20 Decembrie 2011
Buna seara
Codul familiei prevede la cap.III intitulat "infierea" modalitatile acesteia :
Pot adopta numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cel pe care doresc sa il adopte. Persoanele cu boli psihice si handicap mintal nu pot adopta.Pentru motive temeinice, instanta judecatoreasca poate incuviinta adoptia chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptatori este mai mica de 18 ani, dar in nici o situatie, mai putin de 15 ani.
Persoanele care trebuie sa consimta la adoptie sunt urmatoarele:
parintii firesti; daca unul dintre parintii firesti este decedat, necunoscut, declarat, in conditiile legii, mort sau disparut, pus sub interdictie, precum si daca se afla, din orice imprejurare, in imposibilitate de a-si manifesta vointa, consimtamantul celuilalt parinte este indestulator;
parintele sau parintii decazuti din drepturile parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului; consimtamantul reprezentantului legal este obligatoriu in acest caz;
tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie, in conditiile legii;
copilul care a implinit varsta de 10 ani;
adoptatorul sau, dupa caz, familia adoptatoare; in cazul adoptiei copilului si de catre sotul adoptatorului, consimtamantul trebuie exprimat de catre sotul care este deja parinte adoptator al copilului.
Nu este valabil consimtamantul dat in considerarea promisiunii sau efectuarii unei contraprestatii, indiferent de natura acesteia, fie ea anterioara sau ulterioara.
Atestarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare
Evaluarea garantiilor morale si a conditiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare se face, pe baza solicitarii lor, de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul acestora si trebuie sa aiba in vedere:
personalitatea, starea sanatatii si situatia economica a adoptatorului sau familiei adoptatoare, viata familiala, conditiile de locuit, aptitudinea de educare a unui copil;
motivele pentru care adoptatorul sau familia adoptatoare doreste sa adopte;
motivele pentru care, in cazul in care numai unul dintre cei doi soti solicita sa adopte un copil, celalalt sot nu se asociaza la cerere;
impedimente de orice natura relevante pentru capacitatea de a adopta.
Pe baza rezultatelor evaluari, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul adoptatorului sau familiei adoptatoare decide, in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de evaluare de catre adoptator sau familia adoptatoare, daca acesta sau acestia sunt sau nu apti sa adopte. In cazul unui rezultat favorabil al evaluarii, directia va elibera atestatul de persoana sau familie apta sa adopte.
Atestatul eliberat de directia in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare este valabil pentru o perioada de un an. Valabilitatea acestui atestat poate fi prelungita anual in urma unei solicitari de reinnoire din partea adoptatorului sau familiei adoptatoare, cu conditia sa fie respectate aceleasi criterii care au stat la baza acordarii sale initiale.
In cazul unui rezultat nefavorabil al evaluarii, adoptatorul sau familia adoptatoare au dreptul sa solicite directiei, in termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatului, reevaluarea. Rezultatul nefavorabil al reevaluarii poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la tribunalul de la domiciliul adoptatorului.
Obtinerea atestatului nu este necesara in urmatoarele cazuri:
pentru adoptia persoanei majore de catre familia care a crescut-o in timpul minoritatii;
pentru adoptia copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv.
Deschiderea procedurii adoptiei
Inainte de a sesiza instanta judecatoreasca cu privire al deschiderea procedurii adoptiei, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul copilului efectueaza demersuri pentru reintegrarea copilului in familie sau, dupa caz, pentru plasamentul copilului in familia extinsa sau substitutiva.
Incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne se face numai daca:
planul individualizat de protectie stabileste necesitatea adoptiei interne;
parintii copilului sau, dupa caz, tutorele isi exprima consimtamantul la adoptie.
Incredintarea in vederea adoptiei
Adoptia nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte, astfel incat instanta sa poata aprecia, in mod rational, asupra relatiilor de familie care s-ar stabili daca adoptia ar fi incuviintata.
Incredintarea in vederea adoptiei nu este necesara in urmatoarele cazuri:
pentru adoptia persoanei majore de catre familia care a crescut-o in timpul minoritatii;
pentru adoptia copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv;
pentru adoptia copilului pentru care a fost deschisa procedura adoptiei interne si acesta a fost plasat la adoptator sau la familia adoptatoare, iar masura plasamentului dureaza de cel putin 90 de zile;
pentru adoptia copilului de catre tutorele sau, daca au trecut cel putin 90 de zile de la data instituirii tutelei.
In perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, directia de la domiciliul adoptatorului sau familiei adoptatoare urmareste evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si persoana sau familia careia i-a fost incredintat, intocmind in acest sens rapoarte bilunare. La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei, directia intocmeste un raport final referitor la evolutia relatiilor dintre copil si adoptatori, pe care il comunica instantei competente in vederea solutionarii cererii de incuviintare a adoptiei.
Daca pe durata perioadei de incredintare in vederea adoptiei directia in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare constata neadaptarea copilului cu persoana sau familia adoptatoare ori existenta oricaror alte motive de natura sa impiedice finalizarea procedurii de adoptie, sesizeaza de indata instanta judecatoreasca, in vederea revocarii sau, dupa caz, prelungirii masurii incredintarii.
Incuviintarea adoptiei
Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare in situatia adoptiei persoanei majore de catre familia care a crescut-o in timpul minoritatii si cel al adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv.
In toate celelalte cazuri cererea de incuviintare a adoptiei putand fi introdusa fie de catre adoptator sau familia adoptatoare, fie de catre directia de la domiciliul acestora, la sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, la implinirea termenelor prevazute pentru adoptia copilului aflat in una dintre situatiile urmatoare:
a fost deschisa procedura adoptiei interne si copilul a fost plasat la adoptator sau la familia adoptatoare, iar masura plasamentului dureaza de cel putin 90 de zile;
adoptia copilului de catre tutorele sau, daca au trecut cel putin 90 de zile de la data instituirii tutelei.
Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:

certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;
certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;
atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare;
hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;
certificatele de nastere ale adoptatorului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;
certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;
cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;
certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;
documentele doveditoare cu privire la exprimarea consimtamantului parintilor firesti, in masura in care nu s-a pronuntat anterior o hotarare judecatoreasca de incuviintare a deschiderii procedurii adoptiei interne a copilului.
Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza persoana sau familia adoptatoare va avea obligatia de a depune rapoartele finale pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea termenului la care a fost citata pentru judecarea cauzei, precum si, dupa caz, de a da instantei judecatoresti orice relatii necesare pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.
Instanta judecatoreasca va admite cererea de incuviintare a adoptiei numai daca, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al copilului. In termen de 5 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat adoptia, directia care a participat la judecarea cererii de incuviintare a adoptiei va instiinta in scris parintii firesti despre aceasta.
Monitorizarea post-adoptie
Directia de la domiciliul copilului va urmari si va intocmi rapoarte trimestriale cu privire la evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si parintii sai adoptivi pe o perioada de cel putin 2 ani dupa incuviintarea adoptiei.
Cam asta este procedura de adoptie ....sper sa va fie de folos.
BUSUIOCILUS a scris:

vreau sa stiu daca o pot infia pe nepoata mea de la fata care sta la mine de cand s-a nascut, in certificat la tata e linie,fiica mea este casatorita si are cu sotul actual 3 copiii,parintii lui nu o accepta pe nepoata asa ca am luat-o la mine ,.multumesc
as infia-o daca s-ar putea, imi puteti spune daca se poate si ce trebuie sa fac


Doamna,

Ca sa va adoptati nepoata trebuie ca ea sa fie declarata adoptabila adica sa fie un copil de care mama si tata (sau in cazul dvs. numai mama sa) sa nu se mai poata ocupa din diverse motive (deces, abandon, decadere din drepturile parintesti etc.). Cazul dvs. este la fel cu al miilor de copii crescuti de bunici si pentru care adoptia nu e o solutie posibila pentru ca parintii copilului exista si nu sunt motive serioase sa nu se poata ocupa de cresterea si educarea lor. Inteleg ca in cazul dvs. nepoata nu este agreata in noua familie a fiicei dvs. Asta nu e un motiv care poate face ca nepoata sa devina copil adoptabil. Ce puteti face dvs. este sa o cresteti si eventual sa cereti instantei incredintarea minorei. Cred ca e posibil sa cereti si pensie alimentara mamei ei daca credeti ca asta va ajuta sa o cresteti. In final, cand minora va deveni majora, va putea fi adoptata de dvs. pentru ca va indeplini conditia de baza pentru adoptiile de persoane majora si anume ca adoptatorul sa fi crescut persoana adoptata pe perioada cat a fost minora. Faceti un lucru minunat si banuiesc ca sunteti o bunica tanara care joaca cu succes rolul de mama a doua oara in viata.

***

Am si o sugestie pentru avocati & consilieri: Multi din cei care pun intrebari aici o fac pentru a avea o lamurire la cazul lor. In masura posibilului ei asteapta un raspuns mai putin specializat si mai pe inteles. Raspunsuri lungi care nu-s decat un copy-paste din diversele reglementari nu ajuta teribil. Personal nu sunt un specialist insa am invatat ca un raspuns personalizat in 10 rânduri face mai mult decat jumatate de pagina cu articole din lege. Fireste ca numeni nu va obliga sa personalizati dar ganditi-va ca cel care intreaba e poate mai putin priceput in interpretari si dvs. va e mai simplu sa scrieti ceva personalizat chiar daca evident nu aveti toate detaliile. Merci si ma scuzati de comentariu...E facut cu cele mai bune intentii. Sa aveti sarbatori frumoase.

buna ziua.
daca mama minorei este de acord cu adoptia fiicei de catre bunica materna, aceasta va putea obtine incuviintarea instantei in acest sens.
exista o procedura de urmat, in primul rand bunica va trebui sa se adreseze in scris primariei de sector, Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.

Ca o completare, sunt de acord cu ultilizatorul DanDaniel, in ceea ce priveste avocatii care dau copytaste de pe articole de lege. nu cred ca-i ajuta cu ceva pe utilizatorii care pun intrebari, nu toti sunt de specialitate si nu pot interpreta din punct de vedere juridic textele de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate fi adoptat copilul fara consimtamantul tatalui? dandanaua dandanaua Concret:Un cpil, nascut de o mama labila psihic ( cu acte medicale in regula) si un tata care figureaza doar in certificatul de nastere al copilului ca ... (vezi toată discuția)
Adoptie crausanda crausanda Dorim sa infiem un copil. Care este procedura, care sunt actele necesare si daca sunt anumite conditii pentru a putea adopta un copil? (vezi toată discuția)
Adoptie tanar 23 ani AlinaDumitrache AlinaDumitrache Am un baiat de 23 ani dintr-o casatorie anterioara pe care actualul meu sot vrea sa il adopte. Ne-am casatorit anul acesta, dar am trait in concubinaj de 12 ... (vezi toată discuția)