avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract determinat 2 luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract determinat 2 luni

Am fost angajat intr-o echipa pe un proiect caruia-i depasise termenul de predare. Romanii m-au pacalit ca asta ar fi fost o "perioada de proba", dupa care vine contract pe durata nedeterminata, asa cum am aflat si de la partea straina ca nu se recruteaza permanent. Au vrut sa prelungeasca inca doua luni dupa primele doua... insa i-am refuzat datorita multiplelor plase (constient ca nu exista perioada de proba de 2 luni, semnand pentru un salariu inferior ofertei initiale si altele, salariu partial la negru etc).

Intrebarea e, ca sa stiu daca sa ma astept la probleme: contractul de 2 luni este legal macar? Poate apare pe cartea de munca? Am semnat un CIM.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 09:55, 4 Mai 2010
Exista companii care prefera sa angajeze personal cu contracte pe perioada determinata pentru activitati si nevoi operationale temporare. Contractul individual de munca pe perioada determinata trebuie sa prevada expres durata pentru care se incheie si poate fi prelungit numai de doua ori. Conform articolul 82, alineatul 2, (CM)contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.
Daca a fost inregistrat la ITM,apare in cartea de munca.
Buna dimineata.
Contractele de munca se incheie de la 6 luni in sus, si perioada de proba este parca de maxim 30 de zile.
Deci, contractul acesta pe 2 luni, care, daca nu a fost vizat de ITM , nu are valoare juridica, si s-ar putea sa nu fie valabil avand in vedere conditiile de mai sus.
O zi buna .
Ultima modificare: Duminică, 2 Mai 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
bote marius a scris:

Buna dimineata.
Contractele de munca se incheie de la 6 luni in sus, si perioada de proba este parca de maxim 30 de zile.
Deci, contractul acesta pe 2 luni, care, daca nu a fost vizat de ITM , nu are valoare juridica, si s-ar putea sa nu fie valabil avand in vedere conditiile de mai sus.
O zi buna .

Fara supararre stimate domn Bote Marius, dar inainte de a da in mod public sfaturi unor utilizatori care vor avea incredere in calitatea dvs de Consultant, va rog sa faceti o minim documentare.
Contractul de munca pe perioada determinata este reglementat in Codul muncii , art 80 - art.86.
Nu exista o durata minima prevazuta !!
Contractul pe 2 luni are cu siguranta valoare juridica si este perfect valabil si legal.
Stimata doamna.
Am formulat un raspuns, poate, putin confuz si neclar . Acesta a fost formulat in functie de situatia prezentata de utilizator.
Deci, poate ca si eu nu m-am exprimat bine .
A spus clar patronul ca perioada initiala de 2 luni a fost considerata de catre acesta o proba.
Raspunsul meu, recunosc , trebuia sa fie : ,,contractele de munca se incheie de la 6 luni in sus pentru perioada de proba maxima de 30 de zile" si nu ,,.Contractele de munca se incheie de la 6 luni in sus, si perioada de proba este de maxim 30 de zile ".
Sau, perioada de proba poate fi de maxim 30 de zile, pentru contractele de munca de cel putin 6 luni.
Asa cum se prevede in art.83 litc)din Codul muncii,perioada maxima de proba este de 30 de zile lucratoare, corespunzatoare unui contract de munca de la 6 luni in sus.
Oricum, pentru perioada de proba de 2 luni,deci 60 de zile,cat a spus utilizatorul, desi maxim e voie maxim 30 de zile proba, este corespunzator perioadei de mai mult de 6 luni a contractului de munca .
Deci, cele minim 6 luni spuse de mine ,sunt valabile pentru perioada de proba de maxim din Codul Muncii, si anume de 30 de zile,conform art.83 lit.c) din Codul muncii .
Daca patronul a scris in cim ,,proba" si a fost incheiat pe 2 luni, si fara avizul ITM-ului este clar ca nu este valabil.Trebuie sa aiba viza ITM-ului.
Orice contract de munca daca nu este inregistrat la ITM ,nu este valabil.
Marius Bote, Practician in insolventa
Da, acum se intelege ca ati vrut sa spuneti cu totul altceva.

Intradevar, cntrcatul de munca pe perioada determinata mai mare de 6 luni, are o perioada de proba de maxim 30 de zle,

N-as spune ca daca nu are viza ITM nu este un contract valabil, ci doa ca angajatorul este pasibil de o amenda.
Conrtactul de munca semnat de ambele parti, chiar daca nu a fost inregistrat la ITM , are valbilitate, pentru ca este vointa partilor.
daca in baza contractului, angajatorul a facut toate platile catre bugetele de stat, angajatul apare in sistem asigurat in toate sistemele (pensii, smaj, sanatate)
Pe de alta parte, daca acest contract doar a stat in sertar s nu apare in nici-o evidenta, este cam munca la negru..
daca agajatul afost inspirat si are o cpie acontractului, poate verificala ITM daca aces cntract a fost inregistrat, de asemenea poate verifica la sanatate, somaj sau pensii daca s-au facut platile respectve in baza contractului.
Dacanu, are calea de a sesiza ITM despre situatie si de a se adresainstantei pentru repararea situatiei (obtierea drep[turilor de care a fost privat ) - in aces sens contratul, des nevizat de ITM, va sta in instanta ca dovada a muncii si va produce efecte.

Pana la urma , discutand , lamurim stuatia! :)
Toate bune!
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Perioada proba cim perioada determinata Gabrielle2 Gabrielle2 Buna seara, Astazi am semnat contractul de munca pe perioadă determinatade 3 luni ( asaam vrut, desi mi s-a propus pe nedeterminata). Contractul este pe 3 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj teodorudaniela teodorudaniela buna ziua! In iunie 2008 am fost disponibilizat si am luat salarii compensatorii.Daca ma angajez cu perioada determinata pot beneficia de somaj? puteti sa-mi ... (vezi toată discuția)
Am gresit angajindu-ma in timpul somajului? varciu elena varciu elena Am pierdut si cele 3 luni de somaj ramase si locul nou de munca care s-a desfintat.Mai pot beneficia de restul de somaj? In ce conditii? (vezi toată discuția)