avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada proba cim perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada proba cim perioada determinata

Buna seara,

Astazi am semnat contractul de munca pe perioadă determinatade 3 luni ( asaam vrut, desi mi s-a propus pe nedeterminata). Contractul este pe 3 luni ( de pe 11.04.2017 -11.07.2017), dar incheiat pe 10.04.2017 (asa scrie în partra de sus). La "Alte clauze " scrie ca perioada de proba este de 90 zile ( practica cat ar fi contratul), preaviz 20 zile in caz de demisie sau concediere. Pratic perioada de proba coincide cu toata perioada contractuala. Am intrebat contabila si a zis ca acum asa este standard pentru toate contractele, nu mai conteaza daca se face pe perioada determinata sau nedeterminată. Deasemenea, la durata contractului apare ingrosat si " nedeterminata " si "determinata ", doar ca este completat la cea determinata ca este pe 3 luni si perioada. Contractul este ok? Adica este pe nedeterminată, da? Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:28, 13 Aprilie 2017
Spuneti acelei contabile sa citeasca mai bine prevederile Codul Muncii.

Perioada de proba de maxim 90 de zile calendaristice este pentru un ci.m. pe durata nedeterminata si pentru functiile de executie.

Pentru contractele incheiate pe durata determinata, perioada nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni. (art.85 C.mun.)

Prin urmare, acel c.i.m. este incheiat cu incalcarea prevederilor legale ceea ce poate duce la nulitatea clauzelor contrare legii.

Nu exista "standard pentru toate contractele".
Multumesc frumos pentru răspuns!

Asta i-am zis si eu, ca 90 zile este pentru perioada nedeterminata. Pe mine ma afectează in vreun fel daca las contractul asa? Nu e valabil ca si vechime in munca? Eu am luat poatul acesta si mi s-a suspendat somajul pe perioada aceata de 3 luni. Dupa aceste 3 luni pot sa am probleme, sa nu pot refuza prelungirea contractului sau sa piers somajul in cazul in care refuz sa prelungesc? Sincer, imi e jena sa ma duc a doua oara sa ii zic ca nu e ok contractul.
Munca prestata in baza oricarui tip de contract individual de munca constitutie vechime in munca.

Dupa cel 3 luni exista trei situatii posibile:
- prelungirea duratei c.i.m. pana la maximum 36 de luni

- modificarea duratei c.i.m. in nedeterminata

- incetarea de drept a c.i.m., in situatia in care nu se decide prelungirea duratei acestuia.

Daca indepliniti conditiile pentru somaj, in caz de neprelungire a duratei, atunci va puteti depune actele pentru a beneficia de indemnizatia de somaj.
Va multumesc mult! Eu am fost in somaj 2 luni, cu dreptul la 12 luni si mi s-a spus de la Agentia de somaj ca practic acest contract pe 3 luni imi suspenda somajul, putand sa il reiau dupa expiratea contractului in cazul in care nu mai prelungesc. Eu sunt o fire mai precauta si doaream practic sa stiu daca , in caz de neprelungire, acele " alte clauze" imi pot cauza probleme sau sa constat ca defapt contractul era pe nedeterminată so defapt aceste 3 luni perioada contractuala era defapt perioada de proba. Deasemenea, voiam sa va intreb daca exemplarul de contract pe care l-am primit trebuia sa aiba stampila de ITM pe el sau eate ok asa, doar cu semnaturile partilor. Mulțumesc
Daca ati fost in somaj si vi s-a facut c.i.m. pe durata de maxim 12 luni, atunci plata somajului se suspenda si se reia dupa incetare c.i.m.

Daca c.i.m. a fost incheiat dupa 01.01.2011 , nu se mai inregistreaza la ITM si , ca atare, nu mai are viza acestei institutii.

Daca c.i.m. a fost incheiat anterior datei 01.01.2011 , atunci acesta se inregistra la ITM si , ca atare, trebuia sa aiba viza acestei institutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba contract perioada determinata alexandra8 alexandra8 Buna ziua! Am primit o oferta de angajare care suna asa: initial contractul de munca se incheie pe o perioada determinata de 3 luni, (insemnand perioada de ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada determinata Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, As avea o intrebare legata de art. 82 alin. (4) Codul Muncii, in cadrul acestuia stipulandu-se ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanaiux ioanaiux Buna ziua, Ma aflu in preaviz pana in 8 martie din cauza ca firma a intrat in insolventa, am vechime de 3 ani la locul de munca si din data de 9 martie ar ... (vezi toată discuția)