as dorii sa demisionez fara preaviz in conditiile in care angajatorul nu mi-a respectat dreptul la concediul de odihna aferent anului 2009, motivand ca in domeniul respectiv de munca nu exista acest lucru, cu toate ca in contract este prevazuta o perioada de 21 de zile lucratoare pe an. Tin sa mentionez ca mi-a fost refuzata cererea scrisa si rupta la propriu. Pot sa fac o sesizare la ITM pe acest motiv si sa-mi dau demisia fara preaviz? Trebuie mentionat motivul demisiei?
Este ilegal sa nu va acorde un drept stipulat in codul muncii si mai cu seama in contractul individual de munca.
Puteti sa faceti plingere la itm, sa va depuneti demisia pe motiv ca vi s-a incalcat dreptul la concediul legal conf art. din contractul de munca. o depuneti la registratura daca se refuza o trimiteti cu confirmare de primire
Puteti demisiona fara preaviz doar cu acordul angajatorului pe care sa fiti sigur/a ca nu il veti primi . Puteti sesiza ITM pt neacordarea concediului de odihna pe anul 2009 , care poate fi acordat insa si in 2010 !!! Important este insa sa si dovediti tot ceea ce imputati angajatorului ...
Solutia : Demisie cu preaviz...
Formulati cerere ,oficial inregistrata si asteptati comunicarea punctulu de vedere al angajatorului
In situatia de refuz,in baza documentelor justificative,sesizati oficial ITM
Codul muncii permite si demisia fara preaviz in caz de nerespectare a prevederilor din contractul individual de munca de catre angajator:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.