avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbarea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbarea locului de munca

Ce trebuie sa faca un angajat ca sa-i fie inregistrata cererea de demisie? Cunosc o situatie in care patronii au rupt aceasta cerere si totusi persoana nu vrea sa mai lucreze acolo.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: FLORIN VASILIU , Consultant resurse umane 19:18, 6 Iunie 2010
Depuneti cererea la registratura/secretariat in dublu exemplar. Unul il lasati si pe exemplarul dv. va pune data si nr. de inregistrare. Daca refuza primirea, o depuneti prin posta cu confirmare de primire sau mergeti impreuna cu un coleg de serviciu care poate fi martor ca ati dorit sa va depuneti demisia dar vi s-a refuzat primirea. Angajatorul nu are dreptul sa refuze primirea demisiei si dv. nu sunteti obligat a o motiva. ;)
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Trimiteti demisia prin posta cu valoare declarata si de la data cand ati primit confirmarea de primire socotiti 15 zile calendaristice pentru preaviz(art.79-1), iar daca nu va achitat drepturile salariale la zi puteti inainta demisia conform art. 79-8 fara a mai acorda preaviz.
Demisia
ART. 79 (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de munca sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de munca aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupa funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de munca încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu isi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie VSTORM VSTORM Lucrez in cadrul unei companii multinationale dar din cauza conditiilor de acolo m-am decis sa imi dau demisia . Mi-a spus mai multa lume ca la momentul ... (vezi toată discuția)
Model demisie ancaacna ancaacna vreau sa imi depun demisia. am o perioada de 30 de zile de preaviz pe care vreau sa le prestez asa cum am semmnat la angajare. intuitia mea, si sper sa ma ... (vezi toată discuția)
Demisie ialexandra90 ialexandra90 vreau sa demisionez astfel incat sefu sa nu se poata opune si sa primesc salariul (vezi toată discuția)