avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Lucrez in cadrul unei companii multinationale dar din cauza conditiilor de acolo m-am decis sa imi dau demisia .
Mi-a spus mai multa lume ca la momentul demisiei au avut probleme cu luarea in evidenta a actului de demisie cu preaviz si as dori sa stiu cum sa procedez , daca trebuie sa primesc un numar de inregistrare la cererea de demisie , iar acel nr de inregistrare se trece pe cererea de demisie sau primesc un fluturas , nu stiu.
Si v-as ruga daca se poate sa imi spuneti cum pot proceda sa intru si in posesia cartii de munca pentru ca aceasta este tinuta la ITM Bucuresti fiind vorba de o companie mare in sistem franciza.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 23 Iunie 2008
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

In reglementarea actuala , refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba .
Astfel puteti trimite demisia si prin posta cu confirmare de primire .
Eventual solicitati la posta sa trimiteti acest act sub forma unei scrisori cu valoare declarata. Astfel veti putea consemna ce anume act ati trimis in plic incat proba dv. in privinta comunicarii sa fie mai puternica .
Legea va da dreptul de a nu va motiva demisia in cazul in care nu doriti .
Aveti insa obligatia ca demisia sa se faca in urma unui termen de preaviz care este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Puteti demisiona fara preaviz in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile prevazute in contractul individual de munca . In acest caz motivati demisia aratand obligatiile incalcate de angajator .
In concluzie nu va trebuie un nr. de inregistrare , dv. avand drept dovada confirmarea primirii de catre angajator a scrisorii cu valoare expediata de dv .

Dupa expirarea termenului de preaviz , cu o copie de pe demisie si cu confirmarea de primire trimiteti o adresa catre angajator prin care sa ii cereti sa va instiinteze in scris despre data exacta la care sa mergeti sa ridicati carnetul de munca .
Ca si masura de precautie , personal as face aceeasi adresa si la ITM pt . a nu pierde timp in situatia in care societatea nu imi raspunde .
In cazul in care nu primiti nici un raspuns ar fi bine sa va angajati un avocat pentru a va rezolva problema in instanta . Insa este esential sa aveti notificarile prealabile .
Mergeti la ITM Bucuresti si luati legatura cu inspectorul care se ocupa de firma unde ati lucrat. El va spune cand sa veniti dupa carnetul de munca si daca mai trebuie sa fie adus vreun act pentru a se putea inchide carnetul dvs de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca SALVIA SALVIA Ce trebuie sa faca un angajat ca sa-i fie inregistrata cererea de demisie? Cunosc o situatie in care patronii au rupt aceasta cerere si totusi persoana nu vrea ... (vezi toată discuția)
Demisie ialexandra90 ialexandra90 vreau sa demisionez astfel incat sefu sa nu se poata opune si sa primesc salariul (vezi toată discuția)
Demisia nicolwilly nicolwilly as dorii sa demisionez fara preaviz in conditiile in care angajatorul nu mi-a respectat dreptul la concediul de odihna aferent anului 2009, motivand ca in ... (vezi toată discuția)