avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

MA NUMESC MOCANASU GRIGORE SI MA AFLU INTR O SITUATIE EXTREM DE DIFICILA ,SANT LA UN PAS DE A DIVORTA DE A DOUA SOTIE SI PROBABIL VA URMA SI UN PARTAJ ,PROBLEMA ESTE CA IMOBILUL IN CARE LOCUIESC ACUM ESTE PE NUMELE MEU SI A PRIMEI SOTII LA DATA RESPECTIVA CAND AM CUMPARAT IMOBILUL NU ERAM DIVORTAT DAR IN FAPT CASA AM CUMPARATO CU A DOUA SOTIE ,PE CONTRACTUL CASEI EU FIGUREZ CA SI TITULAR IAR PRIMA SOTIE COPROPRIETAR ,CU A DOUA SOTIE AM UN ACT LA NOTAR IN CARE STIPULEAZA CA ESTE CHIRIASA MEA IN TIMP AM DIVORTAT DE PRIMA SI MA M CASATORIT LEGAL CU A DOUA DEPASIND CINCI ANI DE CASATORIE ,AS VREA DACA PUTETI SA MA LAMURITI CAT SI CUM IMPARTIM ACEST IMOBIL IN CAZUL UNUI PARTAJ CU RESPECT SI VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:30, 3 Mai 2010
Pe baza celor afirmate de dv., cu a doua sotie nu aveti ce partaja.
In primul rand, se prezuma ca imobilul este bun comun al dv. si al primei sotii, deoarece acesta a fost achizitionat in timpul primei casatorii. Pentru rasturnarea acestei prezumtii, actuala sotie trebuie sa dovedeasca faptul ca suma cu care s-a achizitionat acest bun provine din veniturile dv. si ale acestei a doua sotii, chiar daca dv. nu erati decat despartit in fapt de prima sotie nu si divortat de aceasta.
Va recomand angajarea unui avocat in situatia in care actuala sotie va introduce actiune de partaj. Pana atunci, stati linistit! Dv. nu aveti de ce sa introduceti o actiune de partaj cu prima sotie, pentru ca in acest moment nu aveti interes, iar prima sotie nici atat. ;)
Pentru a face dovada ca apartamentul este un bun comun . al dvs. si actualei sotii, si pentru a fi supus partajului, trebuie sa faceti dovada, prezentand contractul de vanzare/cumparare. Ori, in acest contract apare prima dvs. sotie.
Se pare ca. dvs. vreti sa procedati corect , recunoscand ca apartamentul , a fost platit de dvs impreuna cu actuala sotie si sa faceti partajul cu aceasta. Puteti sa faceti partajarea benevola, fara instanta. II dati pur si simplu sulta (jumatatea e), in functie de valoarea apartamentului. In cazul in care nu va intelegeti, consultati un avocat, pentru a va ajuta.
Cred ca ar fi corect ca sa incheiat o tranzactie,conf.art.271 c.pr.civ.,cu privire la impartirea bunurilor pe care le-ati dobadit impreuna,situatie in care achitati doar 3% din valoarea taxei de timbru,care va va firestiturita dupa pronuntarea unei sentinte care va cuprinde intelegerea dintre dvs. si va fi definitiva.
Nu se poate incheia o tranzactie pe un bun care nu este comun sotilor. Tranzactia ar putea privi impartirea unor bunuri cu privire la care partile au anumite drepturi, dar a a doua sotie nu are niciun drept.
Practic, un partaj intre sot si a doua sotie cu privire la un bun in care proprietari este sotul si prima sotie, va fi respins pentru lipsa calitatii procesuale active in cazul in care a doua sotie introduce actiune de partaj a acestui bun imobil. ;)
cora2006 a scris:

Nu se poate incheia o tranzactie pe un bun care nu este comun sotilor. Tranzactia ar putea privi impartirea unor bunuri cu privire la care partile au anumite drepturi, dar a a doua sotie nu are niciun drept.
Practic, un partaj intre sot si a doua sotie cu privire la un bun in care proprietari este sotul si prima sotie, va fi respins pentru lipsa calitatii procesuale active in cazul in care a doua sotie introduce actiune de partaj a acestui bun imobil. ;)

Scuze,aveti dreptate.
Greseala imi apartine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor in divort mig2005 mig2005 Sunt casatorita de 3 ani, iar sotul meu vrea sa deschida divort. El a discutat cu un avocat, eu nu de aceea va cer ajutorul. Stam intr-un apartament cumparat ... (vezi toată discuția)
Intrebare michelle1965 michelle1965 Sotia detine o casa ,dobandita in timpul casatoriei, cu ajutorul parintilor.Eu doresc sa gasesc o cale legala de a renunta la orice drept pe care l-as avea ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj alina240 alina240 Buna ziua As dori un sfat in urmatoarea problema. Daca un cuplu divorteaza de comun acord, au un copil impreuna si sotul doreste sa-i lase sotiei si ... (vezi toată discuția)