avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ajutor in divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ajutor in divort

Sunt casatorita de 3 ani, iar sotul meu vrea sa deschida divort. El a discutat cu un avocat, eu nu de aceea va cer ajutorul. Stam intr-un apartament cumparat pe numele lui inainte de casatorie de la parintii lui, iar plata acestuia s-a facut ulterior prin intelegere cu parintii desii in contract scrie platit integral. El zice ca nu am nici un drept la ap iar eu nu am nici un act cu care sa dovedesc ca plata s-a facut dupa casatorie. Ce se intampla in acest caz? Mentionez ca e pers. fizica autorizata in constructii iar in timpul casatoriei am accumulat mai multe scule pe care le foloseste din bani comuni. Am drept la ele? El mi-a promis ca ma va ajuta , si ca vrea ca totul sa fie amiabil dar mi-e frica ca nu se va intampla asa. La banii pe care mi i-a promis intelegandu-ne amandoi( la cat ne revine fiecaruia in caz de partaj) am dreptul inainte de divort? Mentionez ca vreau sa-mi cumpar ceva unde sa stau inainte de divort si am nevoie de ei. Exista vreo forma notariala prin cere sa reiese ca am primit banii si nu am alte pretentii? Si in caz ca cumpar un imobil cat mai suntem casatoriti si va fi trecut pe numele meu el mai are dreptul la el? Exista vre-un act prin care se reiasa ca renunta la partea lui din imobilul cumparat? Nu mai suport sa stau impreuna cu el de accea aleg varianta de a cumpara ceva atat de repede, ca divortul nici nu e inaintat si se mai si intra in vacanta deci ar dura mai multe luni.La cat timp dupa casatorie bunurile proprii devin comune? Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2008
mig2005, utilizator
Sunteti intr-o situatie tare delicata.
La apartamentul unde stati acum nu aveti dreptul. Este bun propriu dobandit inaintea casatoriei si daca nu aveti cum sa dovediti ca si dvs. ati contribuit la achitarea lui, nu aveti niciun drept. Sculele care apartin sotului dvs. si care ii folosesc acestuia la locul de munca nu sunt bunuri de impartit in cadrul unui partaj. Deci nici de aici nu aveti parte. Partajul inainte de divort nu se mai face.Daca o sa cumparati un imobil in timpul casatoriei, acesta este bun comun si se imparte intre soti (nu va sfatuiesc). Lasati-l sa introduca actiunea de divort (banuiesc ca prin acord) si incheiati cu el o tranzatie notariala privind bunurile si suma de bani.
Divortul prin acord( daca tot nu aveti copii) se va incheia in termen de doua luni.
Daca gasiti o locuinta in acest timp, intelegeti-va cu proprietarul sa va lase sa locuiti acolo si facerti actele ulterior.
Mult succes.
Copii nu avem. Dar de unde mai pot eu fi sigura ca imi va da partea care mi se cuvine din bunurile acumulate in comun? Ca poate odata introdus divortul sa nu mai doreasca sa ma "ajute" cum zice el. Este totusi vreo metoda sa primesc banii inainte ca sa fiu si eu in siguranta?
Ar fi bine sa aveti si dvs. un avocat care sa va ajute acum, cand aveti nevoie. In cadrul procesului de divort se poate face si partajul bunurilor comune, si anume, printr-o tranzactie redactata de avocati. Acolo se poate stipula ca sotul v-a virat o anume suma intr-un cont, inainte de finalizarea procesului. Instanta va pronunta divortul si cu privire la partaj, va trece in hotarare continutul tranzactiei.
Asa veti putea fi protejata si veti avea si banii in cont, nu doar vorbe.
codul familiei zice:

Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.

Art. 32 - Sotii rãspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile fãcute cu administrarea oricãruia dintre bunurile comune;
b) obligatiile ce au contractat împreunã;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru împlinirea nevoilor obisnuite ale cãsniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin însusirea de cãtre unul dintre soti a unor bunuri proprietate publicã, dacã prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.

...sper sa va fie de folos si in plus va trebuie neaparat o tranzactie, ca sa va puteti cumpara cu banii obtinuti, un nou imobil, dar dupa divort, ca sa fie bun propriu al dvs.

av. vasilescu
Eu va sfatuiesc sa tratati separat divortul si partajul. Divortul se pronunta repede, mai ales ca nu aveti copii. Partajul, in schimb, este de durata.
Decizia va apartine.

Alte discuții în legătură

Partaj divorÞ IAMANDI CRISTIAN IAMANDI CRISTIAN Bună ziua, 1.În situaţia în care soţii hotărăsc de comun acord să divorţeze pe cale amiabilă, bunurile dobândite în comun în perioada ... (vezi toată discuția)
Problema numelui cretu2 cretu2 Buna ziua, As dori daca se poate sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de divort, in cazul revenirii la numele purtat inainte de casatorie. Despre ce ... (vezi toată discuția)
Dupa 5 ani de la divort vasilepop vasilepop Inainte cu 5 zile de casatorie mama mea mi a facut procura notarial precum pot sa vand in numele ei apartamentu proprietate care l avea, eu fiind unicul ... (vezi toată discuția)