avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cumparare teren ipotecat la banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cumparare teren ipotecat la banca

Va rog sa ma ajutati cu o parere in ceea ce priveste urmatoarea situatie:

Doresc sa cumpar un teren ipotecat la banca. Pretul de vanzare-cumparare agreat cu proprietarul este de 9 euro/mp. Terenul a fost evaluat de banca in urma cu ceva timp la valoarea de 20euro/mp si proprietarul a primit un credit de 10euro/mp...

Intrebari:
1. Este posibil ca banca sa accepte/ sa-si dea acordul pentru tranzactionarea terenului sub pretul evaluat doar pentru ca, daca l-ar scoate la licitatie (prin executare) ar primi mai putin si nu s-ar "indestula" (? asa se spune??? :-) )

2. Daca da, diferenta de 1 euro/mp trebuie sa o suporte proprietarul sau banca renunta la ea???

3. Cum se poate face efectiv aceasta tranzactie? Semnam un antecontract, viram o suma de bani, banca ridica ipoteca si apoi restul banilor direct in contul bancii?

4. La semnarea ante-contractului, avem nevoie de un document scris de la banca prin care sa confirme ca este de acord cu vanzarea???

Multumesc foarte mult!

Ileana Toma



Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 08:56, 3 Mai 2010
Trebuie sa intelegeti ca banca nu renunta la nimic din ceea ce este garantat.
Pentru a efectua vanzarea - cumpararea dvs va trebui sa semnati un antecontract de vanzare cumparare iar avansul din antecontract sa fie egal cu suma de bani datorata de catre promitentul vanzator catre banca.
Banca se va "indestula" si apoi isi va da acordul la radierea ipotecii.
Inn acel moment dvs veti putea cumpara terenul respectiv adica liber de orice sarcini.
Cum, in situatia dvs, pretul la care v-ati inteles este inferior pretului din creditul ipotecar va trebui ca si promitentul- vanzator sa contribuie cu o anumita suma de bani.
Practic, proprietarul terenului va contribui cu o suma de bani pentru a scapa de posibila amenintare a bancii cu executarea silita.
Va pierde terenul dar nu va mai avea probleme cu banca.
1. Inteleg ca proprietarul a agreat 9E/mp, constient fiind ca banca nu-l va scuti de diferenta; va trebui sa actioneze in consecinta: aduce diferenta de suma sau alte garantii si atunci banca ar trebui sa accepte tranzactia;
2. inclus in raspunsul 1.
3. da
4. categoric, DA

Succes!
Buna ziua !
Nu o sa va raspund punctual la fiecare intrebare, in schimb va explic succint care ar fi, in consideratia proprie, procedura cea mai simpla si legala.
Va prezentati cu proprietarul terenului la notariat si incheiati un contract de vanzare - cumparare cu clauza rezolutorie.
Va prezentati la banca cu proprietarul- debitor al bancii si incheiati un contract cu banca de preluare a imprumuului ipotecar al debitorului. Achitati intreaga suma catre banca si astfel ramaneti proprietarul terenului.
Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpărare apartament ipotecat ovicon ovicon Buna seara! Doresc sa cumpăr un apartament ipotecat la o bancă. Stiu ca trebuie sa existe acordul creditorului ipotecar pentru înstrăinare. Problema este ... (vezi toată discuția)
Demersuri cumparare garsoniera ipotecata lili95 lili95 Sper din suflet sa primesc un raspuns cat mai repede. Am gasit o garsoniera ipotecata.Garsoniera se vinde la 18 000 euro iar vanzatorul a facut un credit ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil claudiuj claudiuj Buna seara, Recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare a unei case. Casa urma sa fie cumparata prin programul Prima Casa asadar i-am dat ... (vezi toată discuția)