avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O situatie mai delicata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O situatie mai delicata

Buna ziua,

Sper sa fi ales categoria corecta unde sa expuna aceasta problema pe care o am:

La varsta de 11 ani am ramas fara ambii parinti si am fost luat de catre o matusa de a mea sa ma creasca. In tot acest timp, in apatamentul pe care l-am mostenit de la parintii mei, a stat fiul acesteia care nu si-a platit datoriile la asociatie.

Acum, cand eu m-am mutat in noul apartament, administratorul ma amentinta ca imi va trimite situatia la un executor judecatoresc pentru a recupera datoriile.

Mentionez urmatoarele lucruri pe care le consider importante:
- matusa s-a angajat sa ma ingrijeasca
- acum nu mi-am facut actele de succesiune pe apartamen (am 19 ani si lociesc acolo de un an)
- nu am facuta mutatia in buletin la noua adresa
- in momentul in care m-a luat matusa mea, stiu ca s-a facut inchiderea la utilitati, iar asociatia era obligata sa nu aiba nici o persoana trecta in acel apartamen (asta e doar ceea ce stiu, nu sunt 100% sigur de acest lucru)

Exsta posibilitatea sa raman fara apartament?
Ce pot face sa ma apar, avand in vedere ca, din pacate, nu imi permit un avocat?
Multumesc anticipat!

* multumesc pentru primul raspuns, am sa adaog:
- nu stiu exact cat timp a locuit in apartament fiul matusii mele, ea stie totul dar nu vrea sa vorbeasca cu mine despre asta
- exista cineva care ar avea dreptul sa ma execute silit pe mine, pentru niste datorii pe care nu aveam cum sa le fac, avand in vedere ca eu eram minor?
- in mod normal, in momentul in care matusa mea m-a luat in grija, nu si-a luat si responsabilitatea pentru a "ingriji" bunurile pe care le am?
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
tudorsad, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:35, 3 Mai 2010
Nu a-ti precizat cat timp apartamentul a fost locuit de fiul matusii dvs
Daca precizati ca la momentul in care ati fost luat de matusa dvs ca sa va creasca ,s-a facut inchiderea la utilitati,fiul acesteia mentionati ca a locuit in tot acest timp ,sustinerea dvs conform careia
asociatia era obligata sa nu aiba nici o persoana trecta in acel apartatmen
nu se justifica
Avand in vedere situatia mentionata se impune sa analizati cu responsabilitate optiunile pentru a acoperi restantele acumulate
De preferat sa solutionati situatia la nivelul imobilului ,nu prin administrator ,ci direct cu presedintele asociatiei ,care este reprezentantul legal al acesteia
Succes
Asociatia de proprietari este in relatie cu proprietarul, nu cu chiriasii, nici cu rudele care au locuit vremelnic in apartament, deci toate debitele sunt cerute proprietarului in cazul in care persoanele care au locuit in trecut nu si le-au achitat.

Tu esti mostenitorul de drept al acestui apartament, deci aceste debite trebuie sa le platesti tu, indiferent de relatia pe care o ai sau ai avut-o cu matusa. Aceasta relatie si neintelegerile din cadrul ei se pot rezolva numai prin intermediul unui proces civil, in care asociatia nu este implicata in niciun fel.

Pe de alta parte, chiar daca pentru o vreme s-au inchis utilitatile, in cadrul cheltuielilor lunare, curente, ale unui apartament sunt si din cele care se impart pe cota-parte indiviza (pe suprafata) si care se pun pe listele de plata chiar daca acolo nu locuieste nimeni: salarii, cheltuieli administrative, reparatii, service ascensor, caldura (daca nu sunt repartitoare) fond de rulment, fond de reparatii etc.

Pentru perioada cat a stat si a si consumat apa si alte utilitati contorizate si necontorizate, dar care se impart pe numar de persoane, fiul matusii (var, probabil) acestea de asemenea s-au pus la vremea respectiva pe liste.

Spui ca ai un an de zile de cand locuiesti in apartament. Totusi, s-a scurs destul timp in care puteai sa stai de vorba cu presedintele asociatiei, cu administratorul, sa le spui problema ta si sa gasiti o cale de rezolvare. Pentru ca un venit din care mananci si traiesti trebuie sa ai!

Deci e cazul sa incerci, colaborand cu cei doi de care ti-am spus mai sus, sa faceti un plan de esalonare a acestor restante, astfel incat si tu sa le poti plati si asociatia sa-si primeasca banii cuveniti din aceasta perioada din trecut si sa nu ajungi in instanta, in proces cu asociatia de proprietari, pentru ca tu, ca mostenitor al apartamentului vei fi chemat in instanta si tu vei suporta si bunele si relele acestui apartament, nu matusa si nici varul.
Care este datoria acumulata?
Vorbiti cu presedintele si, eventual, cu ceilalti membri ai comitetului sa faceti impreuna un plan de esalonare a debitelor. In cadrul Consiliului local si/sau la Primarie exista un birou de consiliere juridica gratuit. Mergeti si acolo sa va sprijine cu un sfat pentru a recupera debitele de la matusa dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare restante la asociatie. monyk1406 monyk1406 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu restantieri la intretinere. Din aceasta cauza, se sisteaza furnizarea apei reci (in orasul nostru doar apa rece si ... (vezi toată discuția)
Apartament liber de sarcini Blueberry33 Blueberry33 Buna seara. Vreau sa imi raspundeti va rog la o intrebare. Locuiesc intr-un bloc cu 20 apartamente. Unul dintre ele a fost executat silit de catre o banca, iar ... (vezi toată discuția)
Datorii la intretinere, executare silita iongheorghevasile iongheorghevasile Buna ziua, un apartament are ca proprietari pe fiul, mama si tatal. In acel apartament nu a locuit decat fiul, care nu a platit intretinerea de vre-o trei ani. ... (vezi toată discuția)