avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intervenient in interes propriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intervenient in interes propriu

Ce poate face un intervenient in interes propriu in situatia urmatoare:
Starea de fapt-Reclamantul susţine că în anul 1962 a cumpărat suprafaţa pentru care cere uzucapiunea de la numitul S.A., printr-un contract de vânzare – cumpărare, reflectat într-un înscris sub semnătură privată, la preţul (zzzz) achitat în întregime. La momentul respectiv zona era inundată (era mlaştină), astfel că reclamantul a desecat-o şi a făcut-o grădină.
Pe jumătate din acest teren s-a eliberat tatălui pârâtului numărul 1 un titlu de proprietate, în anul 2007, pe care pârâtul l-a întăbulat în Cartea funciară, tot în 2007, după care a vândut terenul pârâtului numărul 2, în anul 2008. Tatăl pârâtului numărul 1 este mort la data începerii procesul, pârâtul fiind chemat în judecată în calitate de succesor.
În proces intervine un intervenient în interes propriu, care solicită să se pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare – cumpărare în formă autentică pentru suprafaţa de ¼ din acelaşi imobil. Acesta susţine că în anul 1965 a încheiat un contract de vânzare – cumpărare cu S.A. pentru cota menţionată mai sus.
Numitul S.A. este mort şi nu are moştenitori legali. Nu se cunoaşte data exactă a morţii acestuia, se ştie doar că a plecat la Bucureşti la cutremurul din 1977 şi nu s-a mai întors. Moştenirea sa a devenit vacantă, prin urmare revine statului.stiindu-se ca reclamantul cheamă în judecată în anul 2006 Comisia locală şi statul român, pârâtul numărul 1 şi pârâtul numărul 2, solicitând:
1. să se constate că a dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra unui imobil (xxxx);
2. să se constate nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate nr. (yyyy) pentru cota de ½ din suprafaţa pentru care cere uzucapiunea;
3. constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare – cumpărare pentru cota de ½ din suprafaţa terenului, încheiat între antecesorul pârâtului 1 şi pârâtul 2;
4. rectificarea înscrierilor din Cartea funciară, cu cheltuieli de judecată.
Deci, cum ar trebui sa actionez , eu fiind intervenientul?





Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
thunderheart, utilizator
Cel mai recent răspuns: thunderheart , utilizator 10:48, 6 Mai 2010
Foarte multa confuzie in relatarile dvs. Daca am inteles bine sunteti cel care in 1965 a incheiat un contract de vanzare cumparare sub semnatura privata cu defunctul SA pentru 1/4 din suprafata in cauza. In cazul in care ambele parti respectiv reclamantul si paratul (sau intervenientul) invoca titluri care provin de la acelasi autor are castig de cauza cel care si-a transcris mai intai titlul spe a-l face opozabil tertilor. Daca nici una dintre parti nu a procedat la transcrierea titlului se va da castig de cauza partii al carei titlu are o data certa mai veche. La cum ati explicat situatia nu cred ca aveti castig de cauza, dar este probabil asa cum am mentionat anterior sa nu fi inteles eu bine situatia. Ar fi indicat sa va adresati unui avocat pentru o consultatie evitand sa cheltuiti bani si timp intr-un proces fara sa fiti sigur de sansele de reusita.
va multumesc pentru parere!! totusi cum as putea sa combat actul sub semnatura privata al primului cumparator ? va rog , orice idee poate fi o solutie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum conving instanta sa respinga o cerere de interventie in nume propriu ? georgianadh georgianadh SPETA : - actiune pornita prost \" iesire din indiviziune a unei suprafete de teren in scopul succesiunii\";:-/ - 3 frati reclamanti, mostenitori ai tatalui ... (vezi toată discuția)
Proprietate utagabitibi utagabitibi am luat un teren cu chitanta de mana iar cel de la care am cumparat nu au succesiune. terenul este trecut la rol la mama lor decedata inainte de 90. De unde ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare care sa tina loc de contract vanzare cumparare - concluzii pe fond mario38iulian mario38iulian • Actiune in constatare care sa tina loc de Contract Vanzare cumparare Buna… sunt Student la Drept an 2 si trebuie sa o ajut pe Mama in ... (vezi toată discuția)