avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu un mandatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu un mandatar

Buna ziua, am mai scris aici, m-ati ajutat si va multumesc. Revin cu problema mea care ma streseaza teribil. Am sa prezint succint datele problemei mele:

- in decembrie anul trecut am cumparat un apartament
- proprietarul apartamentului este stabilit in alta tara, la vanzare-cumparare s-a prezentat un mandatar cu o procura pt vanzare apartamentului; procura a fost strict pt vanzare si a ramas in original la notar
- mandatarul solicita restituirea fondului de rulment si a celui de reparatii; asociatia refuza sa-i restituie suma, administratorul a zis ca daca ne intelegem intre noi bine, daca nu el nu-i da banii
- mandatarul (un domn in varsta) ma suna in disperare pe mine, eu deja nu-i mai raspund la telefon pentru ca:

- nu vrea sa intelega ca fondul de reparatii conform legii nu se restituie
- nu are procura pentru incasarea acestor bani, procura sus mentionata a fost strict pt vanzare si in contractul de v-c nu se specifica nimic despre fondul de rulment; ii trebuie procura speciala sa incaseze fondul de rulment, nu?
- are o alta procura veche de 6 ani pt administrarea apartamentului (in prezent al meu) si vrea sa-i dau banii in baza acelei procuri
- nu vreau sa-i dau banii si sa ma trezesc ca fostul proprietar ii cere si el si ii platesc de 2 ori (apartamentul e luat pe credit, banii sunt la limita si nu-mi permit plati prostesti)

Intrebarile mele:
- ce ma sfatuiti sa fac?
- ma poate da mandatarul in judecata? exista baza legala pentru asta?
- poate da asociatia in judecata? in cazul asta asociatia imi poate pune in carca eventualele cheltuieli de judecata?

Sper ca am expus destul de clar problema mea. Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 15:56, 3 Mai 2010
Dvs nu sunteti obligata decat la cele prevazute in contractul de vanzare cumparare incheiat la notar. Atat si nimic mai mult.
Asociatia de proprietari trebuie insa sa restituie proprietarului fondul de rulment pe care acesta l-a constituit deoarece ea este depozitara acestor bani nu dvs. Este o problema intre Asociatia de proprietari si fostul proprietar. Dumneavoastra nu veti pute afi obligat decat la plata fondului de rulment aferent cheltuielilor care va revin din momentul in care ati devenit proprietar.
Obligatiile dvs se rezuma la tranzactia apartamentului
Neintelegerile aparute intre asociatia de proprietari si mandatarul vanzatorului ,nu va implica responsabilitatea
Mandatarul vanzatorului,poate sa va actioneze in instanta,este dreptul sau legal,dar asta nu inseamna ca instanta va admite pretentiile acestuia,
Dvs va revine obligatia ,de la momentul instiintarii asociatiei de preluare a apartamentului ,sa constituiti fondurile dispuse de catre adunarea generala a respectivei asociatii de proprietari
Multumesc pentru raspuns. Dar asociatia ii poate restitui mandatarului fondul de rulment in lipsa unei procuri?
Mentionez ca mandatarul ii cere, nu fostul proprietar care nu locuieste in tara.

Asociatia mi-a zis ca trece fondul de rulment in contul apartamentului, pe numele meu. Nu stiu daca e corect sau nu, asa mi-a zis ca se procedeaza.
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
dragodar, utilizator
Daca solicitantul nu este titularul fondurilor si nu detine nici imputernicire legala,
asociatia de propretari ,isi asuma consecintele legale daca pune la dispozitie contravaloare fonduri
Conform HG nr 1588/2007 art 24 (4)
Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate,daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel,la cererea proprietarului
Asociatia nu poate sa treaca fondul de rulment pe numele dvs. deoarece acesti bani nu va apartin. Fondul de rulment se restituie la schimbarea domiciliului sau la schimbarea proprietarului in conformitate cu art 24 pct. 4 din HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Alte discuții în legătură

Fodul de reparatii se restituie? dragodar dragodar Buna ziua, Vreau sa va intreb daca fondul de reparatii de restituie fostului proprietar la vanzarea apartamentului. De la asociatie i s-a spus ca nu se ... (vezi toată discuția)
Restituirea fondului de reparații la vânzarea apartamentului realplayer realplayer Bună ziua, recent am cumpărat un apartament , iar când am mers să mă înregistrez la asociația de proprietari, administratorul mi-a spus că trebuie să ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat un apartament in luna martie si pe 01.03.2018 am semnat actele. Vanzatorul a adus adeverinta de la asociatia de locatari emisa in ... (vezi toată discuția)