Buna ziua, am mai scris aici, m-ati ajutat si va multumesc. Revin cu problema mea care ma streseaza teribil. Am sa prezint succint datele problemei mele:
- in decembrie anul trecut am cumparat un apartament
- proprietarul apartamentului este stabilit in alta tara, la vanzare-cumparare s-a prezentat un mandatar cu o procura pt vanzare apartamentului; procura a fost strict pt vanzare si a ramas in original la notar
- mandatarul solicita restituirea fondului de rulment si a celui de reparatii; asociatia refuza sa-i restituie suma, administratorul a zis ca daca ne intelegem intre noi bine, daca nu el nu-i da banii
- mandatarul (un domn in varsta) ma suna in disperare pe mine, eu deja nu-i mai raspund la telefon pentru ca:
- nu vrea sa intelega ca fondul de reparatii conform legii nu se restituie
- nu are procura pentru incasarea acestor bani, procura sus mentionata a fost strict pt vanzare si in contractul de v-c nu se specifica nimic despre fondul de rulment; ii trebuie procura speciala sa incaseze fondul de rulment, nu?
- are o alta procura veche de 6 ani pt administrarea apartamentului (in prezent al meu) si vrea sa-i dau banii in baza acelei procuri
- nu vreau sa-i dau banii si sa ma trezesc ca fostul proprietar ii cere si el si ii platesc de 2 ori (apartamentul e luat pe credit, banii sunt la limita si nu-mi permit plati prostesti)
Intrebarile mele:
- ce ma sfatuiti sa fac?
- ma poate da mandatarul in judecata? exista baza legala pentru asta?
- poate da asociatia in judecata? in cazul asta asociatia imi poate pune in carca eventualele cheltuieli de judecata?
Sper ca am expus destul de clar problema mea. Va multumesc pentru ajutor.
Bun si atunci ce ma sfatuiti sa fac? Eu sunt de acord sa platesc asociatiei contributia mea pt fondul de rulment (contra unei chitante) insa asociatia nu mi-a solicitat si mi-a zis ca nu trebuie sa platesc asta deoarece in contul apartamentului meu exista deja un fond de rulment.
Ei mi-au zis sa ma inteleg eu cu mandatarul, iar el sa-mi dea o hartie de mana in care sa scrie ca renunta la fondul de rulment in favoarea mea, contra sumei platite de mine.
Cu alte cuvinte asociatia se spala pe maini, eu nu sunt de acord sa-i platesc nimic persoanei respective deoarece nu este impunernicit legal sa ia banii. Mie imi este teama de un eventual litigiu.
Concret, ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc tare mult.
Mandatarul nu are calitatea sa ridice pretentii in afara limitelor procurii
Eventual contactati personal vanzatorul si lamuriti direct situatia cu dansul,mai ales ca acesta ,din afirmatiile dvs reiese ca nu a apelat la dispozitia legala de a inainta cerere oficiala catre asociatie pentru recuperare fond de rulment
Dvs nu trebuie sa faceti nimic este treaba fostului proprietar si a Asociatiei de proprietari. Aratati-i presedintelui de asociatie textul legal aratat mai sus prin care asociatia are obligatia de restituire a fondului de rulment proprietarului. Cat priveste mandatul nu ma pronunt deoarece nu l-am vazut insa oricum iarsi nu este problema dvs daca este sau nu valabil ci a asociatiei.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Va mai deranjez (pentru linistea mea) cu o ultima intrebare: respectivul domn (mandatarul) se poate folosi in vreun fel de vechea procura de administrare a apartamentului, in situatia in care s-a schimbat proprietarul? Stiu ca peste tot eu figurez ca proprietar, insa el poate face ceva ilegal cu procura respectiva?
Practic poate sa faca acte de administrare si conservare a bunului in numele vechiului proprietar. Aceste acte nu va sunt insa opozabile si nu va pot afecta cu nimic pe dvs decat in masura in care dvs le recunoasteti efectele, deoarece orice acte de acest gen sunt lovite de nulitate relativa.In baza acelei procuri manadatarul nu poate sa faca niciun act care sa va poata afecta calitatea de proprietar pe care o aveti asupra bunului.