avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dobandire cetatenie romana
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dobandire cetatenie romana

Sint casatorita de 7 ani cu un cetatean brazilian. Ne gandeam sa facem cererea de acordare a cetateniei romane, dar ne-am ciocnit de doua probleme:
1. Sotul meu nu lucreaza aici, e free lancer. In fine, mijloacele de intretinere se pot dovedi cu un cont bancar. Cat de mare trebuie sa fie suma din cont si cat de vechi contul?
2. Cei cinci ani de stat in Romania exista, insa problema este ca nu am facut niciodata cererea de stabilire a domiciliului. N-am apelat decat o singura data la avocat, iar in rest la audientele de la Autoritatea pentru straini. La intrebarea: de ce sa cerem stabilirea domiciliului, cu ce ne ajuta etc, raspunsul era unul singur: nu mai veniti o data pe an pentru reinnoirea permisului de sedere, ci o data la cinci ani.
Iar din textul legii cetateniei inteleg ca e obligatoriu sa aiba domiciliul fixat in Romania.
Se mai poate face ceva sau asta inseamna sa mai asteptam inca 5 ani?????

Multumesc anticipat.
Magda Palade
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 16:30, 16 Martie 2007
Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
Scuze, nu am mai intrat pe forum .... Deci, pentru stabilirea domiciliului ( PSP=permis sedere permanent) aveti nevoie de 5ani de sedere temporara, anume prin PST se face dovada de cei 5ani impliniti. In plus, prin vize intare - iesire, sa face dovada ca cet.strain nu a lipsit din tara mai mult de 90 zile cumulate in cei 5 ani de ST. Diferenta intre PST si PSP e foarte mare, avand PSP aveti orice drept (in afara de drept de vot ), deci nu va mai trebuesc permise de munca, invatamant etc.
In Legea 194/2002 gasiti tot ce e legat de cet. strain. Daca nu gasiti anumite reglamentari mai intrati pe forum.
Imi pare rau , dar va mai trebui sa mai stati 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere cetatenie romana florian_m21 florian_m21 Buna ziua, O colega vrea sa obtina cetatenia romana - e cetatean bulgar; - sta si lucreaza de 5 ani in Romania; - urmeaza peste o luna sa se casatoreasca ... (vezi toată discuția)
Cetatenie ro valentinabitca valentinabitca Buna ziua.Sunt casatorita in Romania din 18.06.2010.Am nascut aici, in Bacau anul acesta.Am permis de sedere pana in septembrie2012.Cum pot sa obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)
Cetatenia romana la cat timp poate fi obtinuta? dead_and_gone dead_and_gone Buna ziua.Am si eu o intrebare.Dupa cat timp primeste un turc cetatenie romana daca este casatorit cu o romanca?Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)