avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca/contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca/contract de munca

buna ziua
poastez si eu pentru prima data pe acest forum; nelamurirea mea este urmatoarea: se mai fac carti de munca? sau se practica doar contractul individual de munca inscris la itm si acel registru general de evidenta al salariatilor tinut de angajator?
fiindca in codul muncii se precizeaza la final ca decretul 92/76 privind carnetul de munca va fi abrogat pe 1 ianuarie 2011, insa in practica nu se mai fac carti de munca pentru tineri angajati care isi incep activitatea.
poate stie cineva clar ce se intampla si care este baza legala.
va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 4 Mai 2010
Se intocmesc si completeaza carnetele de munca pana la 01.01.2011.
situatia este urmatoarea: am incheiat un cim pe perioada determinata de 6 luni; la expirarea termenului nu am manifestat dorinta de reinoire a cim, iar acesta a incetat de drept. angajatorul mi-a spus ca a trimis decizia de incetare de drept a cim la itm si asteapta raspunsul de la ei. a trecut 1 luna de atunci si eu nu am luat nici un act nimic de la fostul loc de munca. nu ar trebui sa recuperez ceva de la ei, cartea de munca? pentru ca acum ma angajez in alta parte si nu stiu ce trebuie exact sa fac.
multumesc mult
Daca angajatorul nu v-a intocmit carnet de munca, desi ati dat o declaratie pe propria raspundere ca nu aveti carnet de munca, la incetarea activitatii trebuie sa va elibereze o adeverinta de vechime.

Adeverinta de vechime se completeaza de catre angajator si se vizeaza de ITM, daca angajatorul are aprobare de pastrare si completare a carnetelor de munca, sau se elibereaza de ITM, daca cartile de munca se pastreaza la ITM.

Trebuie sa luati legatura cu fostul angajator si sa intrebati de cartea de munca sau de adeverinta.
va multumesc pentru raspunsul dvs. o zi buna!
am revenit cu o nelamurire: bineinteles ca angajatorul meu nu mi-a intocmit carte de munca,desi ar fi avut obligatia legala de a o face pana la 1 ian 2011.mi-a spus ca imi va elibera adeverinta de vechime vizata de itm. DAR...avand 23 de ani in prezent, pana peste 40 ani cand voi iesi la pensie cine imi garanteaza ca acea adeverinta se va pastra intocmai?ca va rezista hartia respectiva 40 de ani sau ca cerneala nu se va sterge? va pastra si itm un exemplar? sau doar vizeaza aceste adeverinte? plus ca intr-o viata profesioanala activa ma gandesc ca schimbi ''cateva'' servicii si poti pur si simplu sa pierzi aceste ''biletele''.
am omis eu ceva?
multumesc

Alte discuții în legătură

Adeverinta Doina Elena Doina Elena Care este ultimul model de adverinta de vechime care se elibereaza dupa ianuarie 2011 , agreat de ITM? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Carnet de munca Dinush Dinush Daca nu am carnet de munca, mi se poate elibera o adeverinta de la ITM cu veniturile cumulate? daca imi cumpar un carnet de munca imi poate si trece ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime vizate? helenita helenita Buna seara , adev de vechime eliberate de angajator trebuie inregistate la itm sau este valabila adev si fara viza itm-ului ?daca angajatul a avut ... (vezi toată discuția)